Що відомо про нардепа Гунька та його кримінальні справи?

Що відомо про нардепа Гунька та його кримінальні справи?

Що відомо про нардепа Гунька та його кримінальні справи?
. Народний депутат Анатолій Гунько, Фото: Суспільне Чернігів

Народного депутата України та двох його спільників затримали на одержанні неправомірної вигоди розміром 85 тисяч доларів. Джерела Суспільного в правоохоронних органах повідомляють, що йдеться про депутата від "Слуги народу" Анатолія Гунька. В парламенті він був головою тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук.

Що відомо про нардепа Анатолія Гунька, затриманого за підозрою в отриманні хабаря?

Народився у 1976 році в селі Сальне Ніжинського району. За освітою — юрист, директор підприємства "Гільдія права".

У 2020-му році Анатолій Гунько переміг на довиборах до ВР на 208 окрузі з результатом 34,1% від партії "Слуга народу", обійшовши головного опонента — лідера "Радикальної партії" Олега Ляшка.

Навесні 2018 року прокурор і начальник СУ ГУНП в Київській області на брифінгу звинуватили Анатолія Гунька у привласненні понад 115 гектарів землі вартістю 120 мільйонів гривень, яка належала ДП "Радіопередавальний центр" у Броварах. У ЗМІ з’явились публікації, в яких Гунька називали лідером організованого злочинного угрупування.

20 березня 2019, тобто за рік після обшуків і повідомлення про підозру, Генпрокуратура закрила справу проти Гунька і ще низки осіб через те, що не встановили достатніх доказів для доведення винуватості їх у суді.

Згодом, у червні 2020 року, Гунько ініціював процес стягнення моральної шкоди за незаконне кримінальне переслідування. У своєму позові він вказував, що зазнав сильних душевних страждань, негативних змін в особистому житті, втратив ділову репутацію, оскільки є публічною особою, займається громадською та політичною діяльністю.

Першочергово Гунько оцінив свою моральну шкоду у 10 мільйонів гривень, пізніше ця сума знизилась до 2 мільйонів гривень.

2022-му році Національне агентство з питань запобігання корупції склало адміністративний протокол щодо Анатолія Гунька за те, що помічник подарував йому годинник Breguet за понад 10 тисяч доларів.

У 2023 році суд визнав Анатолія Гунька винним у порушенні вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Він написав депутатське звернення до начальника ГУ НП в Чернігівській області Нідзельського В.О. Суд встановив, що Гунько надавав вказівки органу досудового розслідування в його депутатському зверненні.

Дружина депутата Гунько Наталія Іванівна є депутаткою Київської обласної ради та до травня 2023 була головою Київської обласної ради.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок