"Я зможу повернутися у стрій". Як у Тлумацькій лікарні на Франківщині відбувається реабілітація бійців

"Я зможу повернутися у стрій". Як у Тлумацькій лікарні на Франківщині відбувається реабілітація бійців

"Я зможу повернутися у стрій". Як у Тлумацькій лікарні на Франківщині відбувається реабілітація бійців
. Фото ілюстративне: Суспільне Івано-Франківськ

У відділенні фізичної та реабілітаційної медицини Тлумацької центральної міської лікарні, що на Івано-Франківщині, заповнені всі 30 ліжок. Більша частина пацієнтів, які відновлюються, — військові. Як відбувається реабілітація поранених бійців, читайте у репортажі Суспільного.

Командир штурмового підрозділу Володимир Дум'як — пацієнт відділення фізичної та реабілітаційної медицини Тлумацької центральної міської лікарні. У бійця — травма стопи. Це — друге поранення чоловіка у 2023 році. Володимир Дум'як каже: йому подобається процес реабілітації в цьому закладі, адже чоловік сподівається повернутися у свій штурмовий підрозділ.

Командир ЗСУ Володимир Дум'як
Командир штурмового підрозділу Володимир Дум'як. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Я лише поступив — мені одразу зробили якісь призначення, вправи. Відновлююся — це тішить. Я зможу повернутися в стрій. Не просто врятувати втрачену функціональність стопи, а саме відновитися. І, може, не одразу, а за деякий час, але зможу повернутися у свій підрозділ", — говорить Володимир Дум'як.

Заняття з відновлення з Володимиром проводить ерготерапевтка Аліна Каліцун. Медикиня каже: її основна мета — відновити чутливість та рухливість поранених частин тіла. Для цього вона використовує різне спортивне спорядження та фізичні вправи.

"Можна сказати, що кожного дня трішки збільшується кількість пацієнтів. Майже щодня додається по одному, іноді — через два дні. Є різні види травм: від важких до легших. Були з рукою, ногою, щелепою дуже такі важкі. Старалися їм допомагати", — розповідає Аліна Каліцун.

Реабілітація у Тлумачі
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Реабілітацією у відділенні займаються також фізіотерапевти. Тетяна Шахова говорить, що в середньому за день тренує до 10 пацієнтів. Тривалість заняття різна: від 15 хвилин до години. З її слів, найскладніше в роботі налагодити контакт та налаштуватися емоційно на "одну хвилю" з пацієнтом.

"Переважно — це хлопці з пораненнями. Поранення дуже різні. Це — переломи, вогнепальні, опікові травми. Наша реабілітація полягає в тому, щоб "підняти" їх, аби вони могли отримати повноцінне життя після цієї війни", — каже фізіотерапевтка Тетяна Шахова.

Завідувачка відділення фізичної та реабілітаційної медицини Олександра Слободян розповідає, що відновлюють у медзакладі й військових з ампутаціями. Від січня 2023 року їх у відділенні було п'ятеро.

"Тривалість реабілітації залежить від самого бійця, від його настрою та функціональних можливостей. Навіть від тих чинників йде загоєння травми. Найменша реабілітація триває 14 днів. Найдовша — залежить від періоду одужання", — пояснює Олександра Слободян.

До реабілітації поранених з ампутаціями долучають спеціалістів приватних компаній з протезування. Керівниця одного з таких розповідає, що підприємство укладає договори з медзакладами. І якщо пацієнт обирає протезування в цій фірмі, технік не лише виготовляє протез, а й навчає ним правильно користуватися.

"Якоюсь мірою — це все нова галузь, і реабілітолог не знає функції коліна чи тієї стопи, як вона працює, які м'язи треба залучити, щоб те коліно зігнулося, закрилося, "пішло". Зі свого боку, ми з нашими техніками-протезистами допомагаємо, співпрацюємо з реабілітологами", — каже Оксана Ганущак.

Реабілітація бійців у Тлумацькій лікарні
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Відділення фізичної та реабілітаційної медицини Тлумацької центральної міської лікарні запрацювало у січні 2021 року. За словами директорки медзакладу Ольги Кузів, спочатку було 20 стаціонарних ліжок. З початком повномасштабної війни додали додатково ще 10.

"Ми маємо найбільше законтрактованих з НСЗУ стаціонарних ліжок, тобто ми працюємо на 30 стаціонарних ліжках. Якщо проаналізувати той відсоток людей, які проходять реабілітацію в нашому закладі, то все-таки військові переважають над цивільними. І більшість воїнів не є жителями нашої громади", — говорить Ольга Кузів.

Окрім фізіо- та ерготерапевтів, з пораненими працюють психолог і логопед, розповідає завідувачка відділення фізичної та реабілітаційної медицини Олександра Слободян. За її словами, зараз у медзакладі є потреба у військових психологах.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок