У громадах створюють ліцеї: освітяни Тернопільщини обговорили передумови

У громадах створюють ліцеї: освітяни Тернопільщини обговорили передумови

У громадах створюють ліцеї: освітяни Тернопільщини обговорили передумови
. Суспільне Тернопіль

Після освітньої реформи на Тернопільщині має бути від 25 до 35 ліцеїв. Про це повідомила директорка обласного департаменту освіти Ольга Хома.

Під час тренінгу в Тернополі керівники відділів освіти й місцевих громад обговорювали, як створити оптимальну мережу ліцеїв. Провів захід освітній експерт шведсько-українського проєкту "Підтримка децентралізації в Україні" Олег Фасоля.

Олег Фасоля, освітній експерт шведсько-українського проєкту "Підтримка децентралізації в Україні"
Олег Фасоля, освітній експерт проєкту "Підтримка децентралізації в Україні". Суспільне Тернопіль

"Формуючи мережу закладів освіти треба враховувати різні чинники. Зокрема, географічне розташування шкіл, як діти мають туди потрапити, чи мають вони там проживати і чи будуть створені для них відповідні умови. Наскільки заклад освіти матиме кадровий потенціал, щоб забезпечити високу результативність навчання. Чи будуть спроможні забезпечити учнів сучасною матеріально-технічною базою, бо у старшій школі без сучасної матеріально-технічної бази створити успішний освітній процес неможливо".

Начальник відділу освіти Великоберезовицької селищної ради Василь Цаль повідомив, у громаді є п’ять ліцеїв.

Василь Цаль, начальник відділу освіти Великоберезовицької ради
Василь Цаль, начальник відділу освіти Великоберезовицької селищної ради. Суспільне Тернопіль

"Найбільше цікавить формування правильної мережі ліцеїв, оскільки кожен ліцей під собою має мати підґрунтя. Будуть вибрані певні профілі. Логічно, що мережа ліцеїв має бути територіально обумовлена щодо демографічної ситуації і тих чи інших профілів. Тобто, якщо дві громади мають спільні кордони, було б логічно, щоб поруч не було однопрофільних ліцеїв, тому що ні один, ні другий ліцей не буде мати максимально набрану кількість дітей. Також цікавить питання щодо фінансування галузі освіти. Зараз в Україні війна, галузь освіти фінансується за рахунок донорських коштів. Що ж буде в майбутньому, на що нам, освітянам, розраховувати?"

Директорка обласного департаменту освіти Ольга Хома розповіла, скільки часу громади мають на створення мережі ліцеїв.

Ольга Хома, директорка Тернопільського обласного департаменту освіти
Ольга Хома, директорка обласного департаменту освіти. Суспільне Тернопіль

"У нас навчальний рік завершився з кількістю 615 закладів освіти. Але це заклади і першого-другого рівня, і першого. Майже 99 % місцевих органів влади вже прийняли рішення щодо зміни назви таких закладів. Тобто, будуть початкові класи, гімназії. Триває робота над створенням ліцеїв, тому що з першого вересня 2027 року маємо мати їхню оптимальну мережу".

Читайте також

На початок