Будинок у Сумах, в який влучив російський безпілотник, ремонтуватимуть

Будинок у Сумах, в який влучив російський безпілотник, ремонтуватимуть

Пошкодження будинку в Сумах через атаку безпілотника. 3.07.2023 р
. Пошкодження будинку в Сумах через атаку безпілотника. 3.07.2023 р. Фото: Суспільне Суми

3 липня внаслідок атаки російських безпілотників в Сумах був зруйнований будинок у житловому секторі. За словами Сумського міського голови Олександра Лисенка, штаб, створений для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, припиняє свою роботу. У будинку планують почати аварійно-відновлювальні роботи.

"З постраждалими працюють департамент соцзахисту, управління ЦНАП, департамент забезпечення ресурсних платежів, КП Сумське міське бюро інвентаризації, департамент інфраструктури міста. Депутатським корпусом було виділено 15 мільйонів на облаштування інженерних робіт. Чиє житло було зруйноване, а це 32 квартири, вони отримали житло на території нашого міста. Кошти на те, щоб вони винайняли житло з державною і нашою допомогою кошти були виділені", — зазначив міський голова Сум Олександр Лисенко на брифінгу.

Пошкоджений будинок обстежили експерти, після чого департамент інфраструктури уклав договір з підрядником на аварійно-відновлювальні роботи, розповів Олександр Журба — директор департаменту інфраструктури міста. За його інформацією, у першому під'їзді роботи розпочнуться безпосередньо після завершення експертизи, яка триває в рамках кримінального провадження, також наразі опрацьовується питання щодо ремонту даху і вікон у місцях загального користування другого під'їзду. Власники квартир у третьому під'їзді ще визначаються щодо виду компенсації, а департамент інфраструктури планує додаткові експертизи.

брифінг
Фото: Суспільне Суми

У Сумській міській раді працює комісія з обстеження пошкодженого та зруйнованого майна внаслідок бойових дій, додав Станіслав Поляков — керівник оперативного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації. "Тому, хто не отримав акти, звертайтесь до комісії, бо саме акти є підставою для отримання компенсацій, починаючи від державних до міських", — пояснив чоловік.

Мешканцям домогосподарств, житло яких було зруйноване, частково зруйноване та не придатне для проживання, була визначена щомісячна компенсація за проживання, розповіла директорка департаменту соціального захисту населення Тетяна Масік: "На сьогодні 19 членів домогосподарств подали заяви. Вони опрацьовані. 17 з цих осіб подані на фінансування. Вже сьогодні-завтра отримають кошти. Це фінансування було, наприклад за липень, це 71,5 тисяч гривень. В бюджеті передбачено на це 700 тисяч гривень".

За одноразовою матеріальною допомогою звернулися 26 домогосподарств, на це виділено 1,9 млн грн, повідомили у міськраді. За виплатами на загиблих (по 250 тис. грн) звернулися три сім’ї, які вже отримали кошти.

Що відомо про атаку безпілотників у Сумах 3 липня

  • 3 липня зафіксовані 4 вибухи внаслідок влучання БПЛА типу Shahed 136 по центру Сум. Внаслідок влучання пошкоджена будівля СБУ та два багатоквартирних житлових будинки.
  • Вибухи у Сумах пролунали близько 11-ї години ранку, до оголошення повітряної тривоги. Очевидці розповіли про атаку.
  • Зранку 4 липня зросла кількість постраждалих внаслідок атаки "Шахедами". Троє людей загинули, 21 людина поранена, повідомив Олександр Лисенко.
  • Рятувальники три доби гасили залишки пожежі в будинку.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок