Укриття для школи і дитсадка будують у громаді на Тернопільщині

Укриття для школи і дитсадка будують у громаді на Тернопільщині

Укриття для школи і дитсадка будують у громаді на Тернопільщині
. Суспільне Тернопіль

Укриття для вихованців і працівників школи й дитсадка будують у Байковецькій громаді. Облаштовують укриття у дошкільному відділенні Байковецької гімназії і в Дубівецькій школі. Про це розповіла начальниця відділу освіти Байковецької громади Віра Коршняк.

За її словами, там раніше не було сховищ. Від початку повномасштабної війни ці заклади не працювали, а діти їздили в опорні школи громади. Тепер планують продовжувати навчання у цих закладах. На це виділили більше 13 мільйонів гривень.

Будувати укриття дошкільного відділення Байковецької гімназії розпочали тиждень тому. Воно розраховане на 70 людей, розповідає Віра Коршняк.

"Зроблено ще небагато. Вирили котлован глибиною 5-6 метрів. Поставили блоки і вже зробили гідроізоляцію стін".

Вирили котлован для будівництва укриття
Вирили котлован для будівництва укриття. Суспільне Тернопіль

У Дубівецькій школі також немає сховища.

Дубівецька школа
Дубівецька школа. Суспільне Тернопіль

Під час повномасштабної війни діти в цій школі не навчалися, а їздили в Лозівську школу. За словами Віри Коршняк, вже схвалили план будівництва сховища. Воно також розраховане на 70 людей.

"Демонтують дитячі майданчики і будуть рити дуже глибокий котлован. Укриття знаходитиметься у підземельному приміщенні".

Віра Коршняк
Віра Коршняк. Суспільне Тернопіль

У ще одній школі громади – Лозівській, укриття є, каже диреторка навчального закладу Анна Чаповська.

Анна Чаповська
Анна Чаповська. Суспільне Тернопіль

За словами керівниці закладу, укриття має площу 350 квадратних метрів. Зараз в наше укриття приходять 300 дітей, 277 дітей шкільного віку і 30 дітей маленьких, які відвідують дитсадок.

Укриття у Лозівській школі
Укриття у Лозівській школі. Суспільне Тернопіль

Окрім того, в це укриття, розповідає директорка школи, приходять і односельці. Загалом укриття розраховане на 440 людей.

Укриття у Лозівській школі
Укриття у Лозівській школі. Суспільне Тернопіль

Анна Чаповська каже, ремонт укриття почали торік у червні.

"Для того, щоб добра тут була праця, то тут встановили генератори. А щоб діти мали чим дихати, бо повітря теж має дуже велике значення - є очищувачі повітря. Також є вода і туалети. Все є, що потрібно для людини. Перебування учнів в укритті ми поділили по класах. Старшокласники в нас з найменшими. 5-9-ті класи і 1-4-ті теж окремо. Також маємо кімнату для харчування".

Укриття у Лозівській школі
Укриття у Лозівській школі. Суспільне Тернопіль

Лозовецька школа – одна з перших у громаді, де зробили капітальний ремонт укриття, розповідає начальниця відділу освіти Байковецької громади Віра Коршняк.

"Наші укриття мають подвійне призначення: для перебування людей під час тривоги і для навчання. Укриття забезпечені всіма необхідними матеріалами, є лавки і крісла для сидіння учнів".

Віра Коршняк показує укриття
Віра Коршняк показує укриття. Суспільне Тернопіль

Укриття навчальних закладів планують облаштувати до кінця року. У Байковецькій громаді проживає 780 дітей, для них вже облаштували 9 укриттів у закладах освіти. На це з бюджету громади виділили більше 10 мільйонів гривень, а з держбюджету – більше 3 мільйонів гривень, розповіла начальниця відділу освіти Байковецької громади Віра Коршняк.

Автор Тетяна Панченко

На початок