Представник Житомирського обласного ТЦК розвінчав міфи та фейки щодо мобілізаційної роботи

Представник Житомирського обласного ТЦК розвінчав міфи та фейки щодо мобілізаційної роботи

Представник Житомирського обласного ТЦК розвінчав міфи та фейки щодо мобілізаційної роботи
. Фото: Житомирська ОВА

Другого серпня заступник начальника Житомирського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олексій Бєланов на майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА розвінчав міфи та фейки щодо мобілізаційної роботи на Житомирщині. Про це повідомила на своєму сайті Житомирська обласна військова адміністрація.

На брифінгу представник Житомирського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олексій Бєланов розповів про найпоширеніші міфи та фейки щодо мобілізаційної роботи та пояснив правомірність дій працівників ТЦК.

Чи правда, що ТЦК та СП працює поза законом

"Це неправда, що ТЦК та СП працює поза законом. 23 лютого 2022 року була прийнята постанова Кабміну №154, яка ввела в дію і затвердила Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Цей документ затверджений відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". Саме тому цей документ і є законним актом, який підтверджує законність роботи ТЦК", – розповідає Олексій Бєланов.

Чи має право ТЦК здійснювати заходи мобілізації

"Відповідно до пункту 8 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, ТЦК займаються питаннями мобілізаційної підготовки та мобілізації, питаннями щодо виконання Закону "Про військовий обов'язок і військову службу", Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Саме ТЦК у взаємодії з обласними і районними військовими адміністраціями виконують заходи щодо проведення мобілізації в Україні", – пояснює Олексій Бєланов.

Чи стосується код ЄДРПОУ отримання прибутку

"Цей код не для того, щоб заробляти гроші, а це номерний код, який ідентифікує юридичну особу як таку, що законно діє в межах законодавства України. Його наявність підтверджує законність дій в юридичному полі України", – каже заступник начальника – начальник сектору комплектування Житомирського обласного ТЦК та СП.

Чи правда, що чоловікам призовного віку просто на вулиці вручають бойові повістки і одразу відправляють на передову

"У громадських місцях, на зупинках, на блокпостах, під час перевірки документів співробітниками Нацполіції громадянин України може отримати повістку тільки для прибуття в ТЦК для уточнення облікових даних. Лише така повістка може видаватися на вулиці. Після прибуття до ТЦК людина має отримати повістку для проведення медичного обстеження. Тільки після того, як громадянин України пройшов медичну комісію, визнаний придатним до військової служби або обмежено придатним, він може отримати бойову повістку чи мобілізаційне розпорядження на прибуття в якийсь день для відправлення у військо. Повістка – це ще не "квиток на фронт". "Квиток на фронт" отримується тоді, коли в навчальній частині людина пройшла підготовку протягом місяця-півтора, бойове злагодження у складі свого підрозділу. Тільки тоді підрозділи допускаються до виконання обов'язків на фронті", – розповів Олексій Бєланов.

Чи правда, що "мобілізують обмежено придатних, бо закінчились придатні"

"В мирний час є три типи придатності до служби громадян:

  • придатний до військової служби;
  • непридатний в мирний час – обмежено придатний у воєнний час;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Зараз ми перебуваємо у стані воєнного часу, тому другий підпункт – "непридатний в мирний час – обмежено придатний в воєнний час", трохи розділяється. За частиною статей, які в мирний час давали можливість бути непридатними, стають придатними, а решта – обмежено придатними. Однак і обмежено придатні у воєнний час можуть бути призвані для виконання обов'язків у тилових підрозділах, в ТЦК або на посадах логістичного, транспортного забезпечення бойових підрозділів. Є дуже велика кількість дефіцитних спеціальностей, які не потребують безпосереднього втручання в бойові дії, але потрібні у військах: екскаваторники, кранівники, водії з різними категоріями. І якщо вони обмежено придатні, то вони можуть бути призвані до лав ЗСУ", – зауважив Олексій Бєланов.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок