Складати іспит для отримання посвідчення водія можна необмежену кількість разів – сервісний центр МВС на Кіровоградщині

Складати іспит для отримання посвідчення водія можна необмежену кількість разів – сервісний центр МВС на Кіровоградщині

Складати іспит для отримання посвідчення водія можна необмежену кількість разів – сервісний центр МВС на Кіровоградщині
. Водійське посвідчення. Ілюстративне фото: УНІАН

В Україні скасували обмеження на кількість спроб для складання іспиту з водіння. Нові правила діють з 1 серпня 2023 року. Про це розповів начальник регіонального сервісного центру МВС в Кіровоградській області Сергій Пижов.

Як отримати водійське посвідчення в Україні

Передусім потрібно обрати автошколу й пройти там теорію. У школі видають свідоцтво (в електронному вигляді), яке чинне один рік. Внутрішнього теоретичного іспиту в автошколі немає.

Далі складають теоретичний іспит в сервісному центрі МВС. Це тестування на знання правил дорожнього руху й основ безпеки руху. Його результат чинний упродовж одного року.

Також в Україні з 29 жовтня з’явиться можливість самопідготовки для водіїв. Охочі зможуть не відвідувати курси в автошколі, а проходити навчальний матеріал з репетитором або самостійно.

Після цього потрібно звернутися до автошколи для того, щоб навчитися керувати машиною. Це може бути та сама автошкола, у якій проходили теорію, або будь-яка інша.

В автошколі необхідно від'їздити практичні заняття й скласти внутрішній практичний іспит. Після цього дають свідоцтво (в електронному вигляді), яке чинне два роки.

Наступний крок – це практичний іспит в сервісному центрі МВС.

У разі позитивних результатів сервісний центр видає водійське посвідчення на два роки.

Що змінилося з 1 серпня 2023 року

Досі теоретичний іспит можна було складати необмежену кількість разів. Для складання практичного іспиту було лише три спроби. Якщо людина їх провалювала, то поверталася на перепідготовку до навчального закладу.

Тепер (з 1 серпня) усі учні отримують необмежену кількість спроб і для складання практичного іспиту. Це можна буде зробити упродовж двох років після завершення навчання в автошколі й оформлення свідоцтва про закінчення практичної підготовки. Якщо за два роки учень іспит не складе, то має знову повертатися до повторного проходження обох курсів навчання: теоретичного та практичного.

Для теоретичного іспиту кількість спроб залишилася необмеженою, але усі їх можна робити лише упродовж одного року.

Інтервал між складанням теоретичного або практичного іспитів (якщо неуспішно склали) тепер становить не менше ніж 10 днів. Досі ж в обох випадках було п’ять днів.

Кількість охочих отримати посвідчення водія зросла

За словами Сергія Пижова, цього року більше людей зверталися до п’яти сервісних центрів Кіровоградщини для складання іспиту з водіння, ніж торік.

У 2023 році за шість місяців у сервісних центрах відбулися 10 653 теоретичних і 10 867 практичних іспитів. Торік було відповідно 6 462 і 6 728.

Посвідчення водія вперше отримали 4987 людей цього року і 3481 – за шість місяців 2022 року.

На початок