Монумент "Батьківщина-мати" у Києві перейменують на "Україна-мати"

Монумент "Батьківщина-мати" у Києві перейменують на "Україна-мати"

Монумент "Батьківщина-мати" у Києві перейменують на "Україна-мати"
. Фото: Дар'я Нематіан Золбін / Суспільне

Монумент "Батьківщина-мати" у Києві перейменують на "Україна-мати". Про це повідомив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук.

"Якщо ми складемо всі пазли, то побачимо картину абсолютно нового життя монумента",  – стверджує Юрій Савчук.

Він розповів, що відбулося засідання Вченої ради музею України у Другій світовій війні на якому прийняли важливі рішення. Одне з них — перейменування монумента "Батьківщина-мати" на монумент "Україна-мати". На його думку, для такого перейменування є всі підстави. Він переконує, що це не є формальним кроком.

"Якщо ми складемо всі пазли, то побачимо картину абсолютно нового життя монумента, опертого на ті факти, які для мене є визначальними: створений в Україні, створений зусиллями українських робітників, інженерів, учених. Він є унікальною пам'яткою науки і техніки. Цей монумент сьогодні отримує друге життя", — розповідає Юрій Савчук.

Він стверджує, що саме зараз, під час повномасштабного вторгнення, цей монумент для киян і українців почав набувати інше значення. Він є символом стійкості та незламності українського народу.

"Ми знаємо факт, який опирається на легенду, що "Батьківщина-мати" розвернута на Північний Схід. І саме від Північно-Східного ворога вона захищає нашу землю, наш народ. В інтернеті можна також зустріти й нову назву пам’ятки — і оборонниця, і захисниця, і оберіг, і друга київська Оранта. Тож можна акцентувати й на цьому", – стверджує гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук.

Що відомо про зміну герба на монументі "Батьківщина-Мати"

21 липня 2022 року закінчилось голосування у додатку "Дія" — "Як бути з гербом СРСР на щиті Батьківщини-Матері у Києві". Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що 85% відсотків проголосували за заміну герба СРСР на тризуб.

Мистецтвознавиця та співробітниця музею історії Києва Катерина Липа в інтервʼю Радіо НВ заявила, що радянський герб технічно неможливо демонтувати. Також вона назвала ідею замінити радянський герб на український тризуб "найгіршим, що можна вигадати".

У травні 2023 року міністр культури Олександр Ткаченко повідомив про підготовку проєктної документації щодо зміни герба СРСР на щиті монумента "Батьківщина-мати", щоб зрозуміти, як краще демонтувати символ Радянського Союзу.

Монумент "Батьківщини-мати" був споруджений у 1981 році, він є пам’яткою науки і техніки місцевого значення. Пам'ятник вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі.

Нині проєкт готовий та фахівці займаються зміною радянського герба на український тризуб.

На початок