Лавиці з переробленого сміття та сортувальні урни: у селі на Буковині облаштовують зону для відпочинку та екоактивізму

Лавиці з переробленого сміття та сортувальні урни: у селі на Буковині облаштовують зону для відпочинку та екоактивізму

Лавиці з переробленого сміття та сортувальні урни: у селі на Буковині облаштовують зону для відпочинку та екоактивізму
. Інна Бойко виграла грант на облаштування простору для відпочинку та сортування сміття у Мигове. Джерело: Інна Бойко

Буковинка Інна Бойко виграла 1000 доларів гранту на облаштування відпочинкової зони у центрі села Мигове. За ці гроші встановлять лавиці з переробленого пластику, а також баки для роздільного збору скла, металу та пластику. Дівчина каже, так хочуть очистити центр села від сміття та просувати культуру сортування відходів у громаді.

Інна взяла участь у проєкті "Молоді амбасадори розмаїття", щоб навчитися писати проєкти та заявки на отримання грантів. У межах проєкту Інна виграла грант за екологічним напрямком. Дівчина виконує обов'язки директора будинку культури у Мигове й каже, що біля закладу часто збиралася молодь й залишала біля себе багато сміття.

"Молодь у селі не має, де проводити час. Завжди у нас на сходах при вході сидять, а ми потім мусимо прибирати сміття, бо немає урн, куди його викидати. У громаді скрізь сміття, а річки забруднені, тому я обрала напрямок екологічного активізму", – каже Інна.

Завдяки гранту дівчина хоче розв'язати дві проблеми: створити простір для відпочинку, встановити урни для роздільного збору сміття й інформаційні стенди з роз'ясненнями про необхідність сортування.

Щоб втілити ініціативу, Інна зібрала команду активних жителів громади. Діти та дорослі приходили до будинку культури, щоб прибрати територію та висадити нові рослини. Місцеві підприємці безплатно надали техніку, щоб розрівняти ділянку.

У Мигове на Буковині облаштовують зону для відпочинку та сортування сміття
Облаштовувати зону допомагали жителі села. Фото: Інна Бойко

На лавиці збирають усією громадою

На території біля закладу встановлять лавиці з переробленого пластику – для цього організували пункти збору пластикових кришечок у магазинах. Також кришечки надсилають поштою люди з інших областей.

"Спершу міркували про звичайні лавки з дерева та заліза, але організатори проєкту порадили зробити їх з переробленого пластику, щоб через збір кришечок у селі покращити екосвідомість людей. Показати, що навіть з банальної кришечки можна зробити щось, чим люди б користувалися у майбутньому".

На виготовлення однієї лавиці зі спинкою потрібно зібрати 10 кілограмів кришечок. Оскільки на це потрібно багато часу, Інна домовилася з виробником, щоб отримати лавиці наперед – їх вже оплатили, але будуть передавати підприємству зібрані кришечки.

У магазинах Мигове збирають пластикові кришки
У селі організували збір пластикових кришок для виготовлення лавиць. Фото: Інна Бойко

Найбільше грошей з гранту спрямували на купівлю двох смітників для сортування сміття. Це будуть комбіновані урни для збору скла, металу, пластику, паперу, органічного та змішаного сміття. Також закуплять інформаційні стенди та озеленять простір поблизу будинку культури.

Інна каже, хотіла б, аби таких смітників для сортування у селі було більше.

"Хотілося б, щоб якнайбільше людей сортували сміття, але зараз є момент, що немає пунктів збору відсортованого сміття – щоб воно справді йшло на перероблення. Була б рада, якби у селі з'явився підприємець і відкрив такий бізнес. Зараз цим питанням займаємося", – розповідає дівчина.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок