Захист "традиційної сім'ї" та штрафи: як на Буковині борються з "пропагандою гомосексуалізму"

Захист "традиційної сім'ї" та штрафи: як на Буковині борються з "пропагандою гомосексуалізму"

Захист "традиційної сім'ї" та штрафи: як на Буковині борються з "пропагандою гомосексуалізму"
. Колаж, Суспільне: Георгій Мазурашу, Валерій Грижук, Микола Гунько, Олена Лис

Чернівецька обласна рада вже вдруге просить у парламенту захистити "традиційну сім'ю". Водночас міська рада Чернівців звертається, щоб нардепи підтримали законопроєкт про адмінвідповідальність за "пропаганду гомосексуалізму". Ініціюють його Георгій Мазурашу та Олена Лис депутати від "Слуги народу", обрані на Буковині. Ще раніше у Чернівцях були петиції про заборону заходів ЛГБТ-спільноти. Суспільне Буковини нагадує місцеві ініціативи з боротьби проти "пропаганди гомосексуалізму".

Петиція про заборону заходів ЛГБТ-спільноти

Влітку 2018 року чернівчанин Микола Гунько зареєстрував петицію, в якій вимагав заборонити проведення заходів ЛГБТ-спільноти без попередніх громадських обговорень. Петиція набрала необхідну кількість голосів, а потім її підтримали депутати.

Тоді активісти партії «Демократична сокира» провели протестну акцію "365". Вони подали до міської ради листи з анонсами заходів за участі представників ЛГБТ-спільноти на кожен день 2020 року. Вони могли їх фактично провести, адже попередили мерію.

Зрештою рішення про заборону заходів ЛГБТ-спільноти ветував нині відсторонений мер Олексій Каспрук. Пізніше депутати знову реєстрували такий проєкт рішення, втім на розгляд не винесли.

Буковина за "традиційний союз жінки та чоловіка"

У травні 2018 року депутати Чернівецької облради звернулися до ВР та президента з проханням захистити інститут сім’ї, а саме — "традиційний союз чоловіка та жінки". У зверненні також просили ухвалити закон про заборону "пропаганди гомосексуалізму". Ініціатором був депутат від фракції «Батьківщина» Валерій Грижук.

Тоді правозахисне бюро "Ми — є!" позивалось проти облради. Позов задовольнили частково: суд постановив, що звернення є дискримінаційним, однак дії депутатів протиправними не визнав.

6 серпня 2020 року рада вдруге звернулась до президента та парламенту із проханням захистити "традиційну сім'ю". Автором знову був Гринжук. У коментарі Суспільному Буковини він сказав, що в Україні мають заборонити одностатеві шлюби, аби зберегти інституцію сім'ї. За його словами, у тексті звернення також йдеться про заборону будь-якої "пропаганди ЛГБТ".

Правозахисниця Валерія Вершиніна називає звернення дискримінаційним та таким, що обмежує свободу слова та зібрань. Водночас, каже вона, в Україні офіційно не визнають одностатеві шлюби, тому немає потреби їх забороняти.

Штрафи за "пропаганду гомосексуалізму"

Нардепи від партії "Слуга народу", обрані на Буковині, Георгій Мазурашу та Олена Лис зареєстрували законопроєкт про адміністративну відповідальність за "пропаганду гомосексуалізму та траснгендеризму". Допоміг написати текст Микола Гунько.

У ньому йдеться про те, що пропаганда гомосексуалізму, яка "може негативно вплинути на фізичне, психічне чи моральне здоров'я людини" каратиметься штрафом від 17 до 136 тисяч гривень.

У тексті законопроєкту не прописали, що таке пропаганда, каже директор правозахисного бюро Володимир Косенко. За його словами, це означає, що будь-яку людину можна буде притягнути до адмінвідповідальності. Правозахисниця Валерія Зубатенко додає, що "пропаганда завжди стосується поширення інформації", а отже, законопроєкт "спрямований не просто проти ЛГБТ-спільноти, а й проти всіх громадянок та громадян, оскільки, забороняє згадувати тему в інформаційному просторі".

На запитання журналістки Суспільного, чи вважаються акції, мітинги та мирні демонстрації пропагандою, Георгій Мазурашу відповів: "Думаю, що так".

Заборонити "пропаганду гомосексуалізму" в школах та медіа

Окрім законопроєкту про штрафи за пропаганду, нардеп Георгій Мазурашу ініціював та зареєстрував з проєкт закону №3916 “щодо охорони сім’ї, дитинства, материнства і батьківства”, який передбачає зміни до низки законів України. Пропонує заборонити "пропаганду гомосексуалізму" в закладах освіти та медіа.

У пояснювальній записці йдеться про те, що серед загроз сучасності нардеп бачить "агресивну пропаганду гомосексуалізму та поширення порнографії", а також велику кількість розлучень. Пропонує заборонити провайдерам надавати доступ до порносайтів та підвищити державне мито за розірвання шлюбу. Втім у тексті законопроєкту немає правок щодо цього.

Юристка Валерія Вершиніна називає ініціативу законодавчим сміттям. В тексті законопроєкту депутати не зазначили, що саме є пропагандою в медіа та навчальних закладах, відтак за неї не зможуть штрафувати. Також депутати, за її словами, "не заморочуються, що порнографія в Україні вже заборонена". Відтак юристка називає ініціативу популістською.

7 серпня депутати Чернівецької міської ради звернулись до президента та Верховної Ради з проханням підтримати законопроєкти, зареєстровані нардепом Георгієм Мазурашу.

Експерт правозахисного ЛГБТ-центру "Наш світ" Андрій Кравчук вважає, що ухвалення таких законопроєктів йде в розріз з бажанням євроінтеграції.

На початок