Справа псевдоволонтера з Калуша Віталія Хемича: в суді допитали потерпілу

Справа псевдоволонтера з Калуша Віталія Хемича: в суді допитали потерпілу

Справа псевдоволонтера з Калуша Віталія Хемича: в суді допитали потерпілу
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

25 липня 2023 року в Калуському міськрайонному суді, що на Івано-Франківщині, продовжили розгляд справи Віталія Хемича з Калуша, якого підозрюють у привласненні понад 1 млн грн благодійних внесків на підтримку ЗСУ. На засіданні допитали потерпілу Марію Лисак, повідомляє кореспондентка Суспільного із залу суду.

Жінка розповіла, що відкрила збір на дрони для свого чоловіка, який з березня 2022 року воює на Донеччині. Після цього, каже Марія Лисак, їй в соцмережах почав писати Віталій Хемич, який пропонував придбати безпілотник за 83 тис. грн. Однак попросив спочатку перерахувати йому 33 тис. грн.

"Я справді вірила, що він докладе своїх 50 тисяч. Він сказав, що тільки 33 тисячі треба скинути, бо 50 тис. грн у нього є. Здається, то була неділя, вечір. Він говорив: "Якщо ти в неділю перерахуєш гроші, то вже в середу буде дрон. А якщо ні, то я комусь іншому його віддам", — розповідає Марія Лисак.

Справа псевдоволонтера з Калуша Віталія Хемича
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Зі слів потерпілої, вона позичила гроші у знайомого Юрія Череміщука, який 21 серпня 2022 року перерахував їх Хемичу. Після цього, каже жінка, псевдоволонтер перестав відповідати на телефонні дзвінки.

Наприкінці серпня 2022 року, розповідає Марія Лисак, брат обвинуваченого — Олег Хемич — повернув їй гроші.

"В Instagram був чат, де спілкувалися всі потерпілі. І, здається, хтось із них — іспанець — скинув мені номер телефону. Сказав: "Можете дзвонити, це — його брат. Мені гроші повернули", — пригадує Марія Лисак.

За словами прокурорки Наталії Площанської, на наступному судовому засіданні, яке відбудеться 16 серпня, допитають ще сімох потерпілих.

Що відомо про справу псевдоволонтера Віталія Хемича

19 вересня Калуська прокуратура повідомила про підозру калушанину, який привласнив понад 1 млн грн благодійних внесків на підтримку Збройних сил України.

Підозрюваний Віталій Хемич є сином підприємця та ексдепутата Калуської міської ради Ігоря Хемича. Після того, як обдурені люди почали поширювати інформацію про псевдоволонтера, Хемич опублікував відеозвернення у Facebook, в якому зізнався, що є залежним від азартних ігор. Також чоловік попросив вибачення у тих, в кого виманив гроші. Старший брат псевдоволонтера Олег Хемич кореспондентці Суспільного повідомив, що почав віддавати людям гроші, які у них видурив його брат.

23 вересня у Калуському міськрайонному суді обрали міру запобіжного заходу для Віталія Хемича, якого підозрюють у привласненні понад 1 млн грн благодійних внесків на підтримку Збройних сил України. Суд вирішив взяти чоловіка під варту із можливістю внесення застави у 198 480 грн.

28 вересня Віталій Хемич вийшов із СІЗО після внесення застави у сумі 198 480 грн. Також підозрюваний відшкодував ошуканим понад 1 млн 400 тис. грн.

9 листопада на засідання суду прийшли четверо потерпілих, яких ошукав Хемич. Частина людей, у яких обвинувачений виманив гроші, подали клопотання, аби засідання проводили без їхньої участі, бо зараз вони воюють на фронті.

13 лютого 2023 року у суді допитали брата обвинуваченого — Олега Хемича, який у справі виступає свідком.

22 лютого 2023 року на засіданні допитали останнього свідка. Суд також досліджував письмові свідчення.

8 травня 2023 року у суді допитали Віталія Хемича. Він повідомив, що з обвинуваченням згідний частково.

1 червня 2023 року у справі Віталія Хемича суд допитав ще двох потерпілих — Артура Яблонського з Одещини та Альбіну Тиханову з Чернівецької області, які на прохання обвинуваченого збирали гроші для військових.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube.

На початок