Спалено 20 свійських свиней: на Чернігівщині в одній із громад виявили АЧС

Спалено 20 свійських свиней: на Чернігівщині в одній із громад виявили АЧС

Спалено 20 свійських свиней: на Чернігівщині в одній із громад виявили АЧС
. ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

У Ріпкинській ТГ, в одному із домогосподарств, виявили африканську чуму свиней. Про це Суспільному розповів начальник головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен.

"21 липня надійшла інформація щодо загибелі поросят у приватному секторі громадянки, яка проживає у селі Новоукраїнське Ріпкинської територіальної громади Чернігівського району. Невідкладно виїхали спеціалісти ветеринарної медицини обласного і районного рівнів, був відібраний патологічний матеріал від загиблих", — сказав Павлішен.

Відібрані матеріали відправили до Києва на експертизу в Науково-дослідний інститут. 21 липня підтвердили африканську чуму свиней у даному господарстві приватного сектору. Там утримували 20 голів свиней. За рішенням протиепізоотичної комісії, всіх свиней спалили.

Жінка вирощувала свиней для себе, це господарство не зареєстроване офіційно.

"Вирощувала для власних цілей. Це було звичайне господарство з вирощування свиней, одна померла, інша почала хворіти. Вона запідозрила і звернулася до нас. Нагадую, африканська чума нікуди не ділася, тому поголів’я свиней потрібно утримувати у закритих умовах", — каже Юрій Павлішен.

На разі, у селі Новоукраїнське оголошено карантин протягом 40 днів.

Як повідомив начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус у своєму Telegram-каналі, також є підозра щодо наявності африканської чуми свиней в одній з громад Ніжинського району. Наразі тривають дослідження.

Нагадаємо, у 2023 році африканську чуму свиней виявили 29 березня на території Ічнянського національного природного парку. Відібрані матеріали відправили до Києва на експертизу в Науково-дослідний інститут. Загалом, щоб запобігти розповсюдженню африканської чуми свиней, туші диких кабанів спалили, а останки захоронили у спеціально відведених місцях. 26 кабанів виявили мертвими, три — застрелили.

Для того, щоб убезпечити господарство від занесення вірусу у Держпродспоживслужбі рекомендують:

  • утримувати свиней у закритих приміщеннях;
  • не допускаючи контакту з іншими тваринами;
  • не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
  • обслуговувати тварин у спеціальному одязі, не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо господар мисливець, або з якихось причин має постійний контакт з дикою фауною;
  • не годувати свиней харчовими відходами, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;
  • не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок