Новачки не у попиті: як повномасштабна війна впливає на черкаський ринок ІТ

Новачки не у попиті: як повномасштабна війна впливає на черкаський ринок ІТ

Новачки не у попиті: як повномасштабна війна впливає на черкаський ринок ІТ
. Суспільне: Черкаси

Наполегливих претендентів багато, але період пошуку роботи нелегкий. Так про ситуацію на ринку ІТ розповіла Суспільному менеджерка з персоналу черкаської ІТ-компанії Анна Середіна.

Подібну ситуацію галузь вже переживала – це був період пандемії коронавірусу, зазначила керівниця черкаського ІТ-кластера Анастасія Негода.

Анна Середіна влаштовуватися у компанію почала у період повномасштабного вторгнення. За ці півтора року підхід до підбору залишився такий же, пояснила вона, але є певні зміни:

"Нині є багато кандидатів, які самі пишуть до нас, надсилають резюме і ми стараємося зі свого боку кожному допомогти. У нас немає відкритих вакансій, ми не можемо їх взяти, але ми можемо надати матеріали і підтримувати цих людей, які зараз на етапі пошуку роботи".

Як війна впливає на ринок ІТ
Суспільне Черкаси

Нинішня робота в одній з ІТ-компанії – для нього перша, розповів розробник Руслан Тараненко. Резюме чоловік надіслав до десяти компаній.

"Я знайшов це місце сам. Я проходив навчальну практику і потім через кілька років спробував подати у цю компанію резюме, щоб саме тут працювати. Я проходив курси для світчерів, щоб перейти на мову, якою розроблюють саме у цій компанії, і потім мене взяли на стажування. Я його успішно пройшов і тепер тут працюю", – пояснив він.

Як війна впливає на ринок ІТ
Суспільне Черкаси

За останній рік на ІТ-ринку по всьому світу меншає інвесторів та нових проєктів, зазначив власник ІТ-компанії Олег Пасько:

"Всі чекають, що буде із доларом, із відсотковою ставкою, бо це дуже пов'язані ринки".

А це впливає і на український ІТ-ринок, додав він:

"Із початку 2023 року невеликі проєкти відпали, але деякі розвиваються за планом. Якщо ми у попередньому, 2022-му році, за інерцією дуже активно розвивалися, наймали людей, у нас помірно збільшилася кількість команди, то з початку цього року ми майже не збільшилися – хтось прийшов, хтось пішов, розмір команди такий самий".

Як війна впливає на ринок ІТ
Суспільне Черкаси

Зі слів Олега Паська, наразі компанії намагаються знизити свої витрати, звільняють тих, кого зараз не можуть навантажити новими проєктами і наймають тих, хто може приносити ці нові проєкти у компанію.

Спеціалісти високого рівня залишаються у попиті, початківців теж наймають, але менше, розповіла ІТ-рекрутерка Оксана Шульга. Пошук роботи, з її слів, не зупинявся, компанія продовжує наймати:

"У нас є вакансії, ми наймаємо – це і java developer, і архітектора шукаємо, інжиніринг-менеджера, бізнес-аналітиків, ще є такі вакансії як рroduct Owner, тимлід, директор з бізнес- девелопменту тощо. У нас є клієнти зі Штатів, Європи, Ізраїлю, Великої Британії. Вони всі підтримують Україну і дуже захоплені тим, як ми продовжуємо працювати попри всі складнощі, відключення електроенергії та ракетні обстріли".

Як війна впливає на ринок ІТ
Суспільне Черкаси

Нині складний час для початківців у професії, але чудовий для навчання, пояснила керівниця черкаського ІТ-кластеру Анастасія Негода.

"Якщо говорити про рівень middle, senior-розробників, то для них хороший час, якщо вони хочуть змінити роботу, тому що є багато вакансій саме для такого рівня спеціалістів. Багато клієнтів минулого року підтримували українські ІТ-компанії, наразі вони переглядають свої можливості", – зазначила вона.

Як війна впливає на ринок ІТ
Суспільне Черкаси

Будь-яка криза – це час, коли щось треба робити, можливо, щось оптимізувати, пояснив власник ІТ-компанії Олег Пасько. Проте, з його слів, компанії, які більш ефективно побудовані, скоріш за все матимуть перевагу над тим, які погано підготувалися до кризи.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок