Чи будуть ремонтувати Шарівський палац на Харківщині у 2023 році? Відповідає очільниця облради

Чи будуть ремонтувати Шарівський палац на Харківщині у 2023 році? Відповідає очільниця облради

Шарівський палац на Харківщині
. Шарівський палац на Харківщині. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Шарівський палац на Харківщині руйнується і потребує реставрації, говорить волонтер Олексій Толкачов, який хоче звернути увагу влади на його стан. Шарівський палац — це будівля кінця XIX століття із парковою зоною та палацовим комплексом. Палац є національною пам’яткою архітектури, його побудував цукровий магнат Леопольд Кеніг. В радянські часи в палаці працював туберкульозний санаторій. Нині, говорить волонтер Олексій Толкачов, територія комплексу у занедбаному стані.

Чи планують в обласній раді проводити роботи в палаці у 2023 році — матеріал Суспільне Харків.

"В будь-яку мить можуть відбутися незворотні речі, які призведуть до втрати Шарівського палацу"

Олексій Толкачов — волонтер. 10 років тому він хотів облаштувати туристичний простір і центр культури та мистецтв на території Шарівського палацу, але тоді, каже, обласна рада відмовила віддати комплекс в оренду.

"У 2023 році вже пройшло 10 років, як я мав не просто взяти в оренду цей палац, а зробити все. Звісно, війна внесла свої корективи. Але, коли мені перекрили кисень в Україні, я вклав гроші у французький замок. Там відкриті дороги, там збирають меценатів з усього світу. Коли приїхала правнучка Кеніга у Шарівку, подивилася, пустила сльозу, і написала відгук: "Як прикро, що така краса руйнується", — розповідає Олексій.

Долею палацу Толкачов переймається попри те, що його плани з відновлення комплексу не реалізувалися у 2013 році. Каже, замок продовжує занепадати та лишається занедбаним.

"Той ремонт даху, який проводили у 2015 році, вже себе вичерпав. Треба знову робити ремонт. Ті стічні труби, які я вішав у 2012-2013 роках, вже відвалилися. Вода знову тече по стінах. Висока труба димаря тріснута. Вона може в будь-яку мить обвалитися від вітру на дубову залу. В будь-яку мить можуть відбутися незворотні речі, які призведуть до втрати Шарівського палацу", — каже волонтер.

Олексій Толкачов у Шарівському палаці
Олексій Толкачов. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"Якщо говорити про парк, то це катастрофа — багато сухостою. Треба це прибирати, косити газони, розчищати ставки. За всі ці роки безгосподарності вже незворотно втрачені балюстради. Їх вже немає. Будинок охорони та деякі тераси були просто потиньковані й пофарбовані без розуміння процесів", — каже Олексій Толкачов.

Парк у Шарівському палаці на Харківщині
Парк у Шарівському палаці на Харківщині. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Парк у Шарівському палаці на Харківщині: валиться штукатурка
Парк у Шарівському палаці на Харківщині. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Взимку музей у Шарівці "згортається"

Через війну відвідувачів у палац не пускають. Немає гостей і в музеї поблизу комплексу.

"Музей у Шарівці статусу музею не отримав. Саме тому я не маю статусу, я — волонтерка, яка з групою людей підтримують надбання громади — те, що було зібрано. Ми працюємо над тим, щоб музей розвивався. Підтримуємо будівлю в належному стані, територією опікуємося — треба хоча б двічі-тричі на рік траву косити", — розповідає волонтерка музею Наталія Твердохліб.

Музей у Шарівці
Музей у Шарівці. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Музей у Шарівці поблизу палацу
Музей у Шарівці. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Музей буде розвиватися тільки тоді, коли буде підтримка від влади. Підтримки поки що немає ніякої. У музею немає адреси. У нас немає опалення. В зимовий період доводиться повністю музей згортати, забирати додому, а весною знову усе розгортати", — каже Наталія Твердохліб.

Наталія Твердохліб, волонтерка музею у Шарівці
Наталія Твердохліб. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

За її словами, у будівлі музею волого та сиро: "Щотижня я збираю плісняву з експонатів. На підлозі збирається конденсат. Стіни у нас дуже товсті, і чим тепліше на дворі — тим холодніше всередині. Конденсат переходить на підлогу, і доводиться його навіть вимочувати ганчіркою".

Музей поблизу Шарівського палацу
Музей у Шарівці. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Що про Шарівський палац кажуть в облраді

До початку повномасштабного вторгнення палацовий комплекс планували включити до програми "Велика реконструкція", нині проводити роботи немає можливості, розповіла Суспільне Харків керівниця обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Шарівський палац на Харківщині закритий для відвідувань
Шарівський палац на Харківщині. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Говорить, відкривати палац для відвідувачів поки не дозволяла Рада оборони.

Тетяна Єгорова-Луценко. Фото: Тетяна Єгорова-Луценко/Facebook
Питання збереження та відновлення Шарівського комплексу виникло не місяць і не два тому. Ми протягом багатьох років ведемо роботу зі збереження: й обласна рада, й обласна адміністрація
Тетяна Єгорова-Луценкоголова Харківської облради

"Ми дуже раділи з приводу того, що до початку вторгнення планувалася реконструкція палацу за програмою "Велика реконструкція". Наш Шарівський замок потрапив у цей проєкт. Планували залучати кошти, говорили, що з ним робити. Після перемоги головна мета — зробити Шарівку "туристичним магнітом", але, враховуючи те, що у нас сталося в країні, основною задачею є хоча б зберегти палац на час війни", — говорить Єгорова-Луценко.

Шарівський палац на Харківщині потребує ремонту
Шарівський палац на Харківщині. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Мародери у Шарівці: що показала перевірка

За словами Єгорової-Луценко, після повідомлень із соцмереж про те, що у палац навідуються мародери, створили робочу групу.

"Виїхали, оглянули саму будівлю, оглянули все. Усе залишилося так, як і було до повномасштабної війни. На території є охорона, є система відеонагляду. Щодо системи відеонагляду, то вона буде вдосконалена. Ми хочемо зробити там "тривожну кнопку". Хочемо ще зробити огородження", — говорить керівниця облради.

Консервація палацу у Шарівці

За словами Тетяни Єгорової-Луценко, Шарівський палац хочуть законсервувати.

Садиба у Шарівці на Харківщині
Шарівський палац на Харківщині. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"Вже давно було прийняте рішення, щоб ми до зими зробили певну консервацію. Така ж консервація планується в Сковородинівці. Зараз ми не можемо говорити про повне відновлення, говорити, що є фінансування, що можемо почати відновлювати. Поки триває війна — це недоцільно. Доцільно зберегти, законсервувати", — каже Єгорова-Луценко.

Шарівський палац на Харківщині у 2023 році
Шарівський палац на Харківщині. Липень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Надалі в обласній раді планують шукати, як залучати кошти для палацу.

"Ставимо задачу щодо консервації, і будемо паралельно рухатися щодо співпраці з міжнародними партнерами та, це вже після перемоги, щодо того, щоб ми були у цій програмі "Велика реставрація культурної спадщини", — говорить очільниця Харківської обласної ради.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок