"Нам перебирати нічого": до модульного містечка на околиці Полтави заселили перших мешканців

"Нам перебирати нічого": до модульного містечка на околиці Полтави заселили перших мешканців

Модульне містечко
. Фото: Суспільне Полтава

У Полтаві 22 липня відкрили модульне містечко для внутрішньо переміщених осіб. Нині туди заселили перших мешканців, а це понад 80 людей. Про це на відкритті розповів начальник обласної військової адміністрації Дмитро Лунін. Модульні конструкції отримали як гуманітарну допомогу з Польщі та Великої Британії. А облаштували тимчасове житло для переселенців на території одного з обласних медзакладів.

Що відомо про будівництво модульного містечка

Модульне містечко для внутрішньо переміщених осіб облаштували на території одного з обласних медзакладів на околиці Полтави. Тут на площі понад півтора гектара розмістили 240 модулів, два дитячих та один спортивний майданчики, також – чотири дерев’яні альтанки. Нині до модульного містечка заселили вже понад 80 людей. Загалом, на поселення подали понад чотири сотні заявок, каже Дмитро Лунін.

Модульне містечко на околиці Полтави
Пральна кімната у модульному містечку. Фото: Суспільне Полтава

"Є вже 200 осіб, які погодились і на наступному тижні переїжджають. У когось закінчується договір оренди, там, де вони знаходяться, збирають речі і планують переїхати. Загалом, якщо в кожну кімнату поселити по чотири особи, це модульне містечко розраховане на 528 осіб. Тут забезпеченість повна для людей, які проживають, для людей, в яких є діти, і саме головне, для людей з інвалідністю, вся мобільність врахована. Є аптечні пункти, за 300 метрів зупинка, звідки можна дістатися до центру міста, поруч 800 метрів є садочок, 1200 метрів школа", — каже начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

Модульні конструкції отримали як гуманітарну допомогу з Польщі та Великої Британії, говорить Рафал Дзєнцьоловський.

Модульне містечко у Полтаві
Майданчик на території модульного містечка. Фото: Суспільне Полтава

"Фундація міжнародної солідарності мала гарні контакти із амбасадою Англії в Польщі. Участь британців полягала у фінансуванні. Сторона Польщі забезпечувала перевезення, адаптацію та встановлення всіх необхідних речей. Період гарантії на ці контейнери є близько 20 років", — говорить голова правління Фонду міжнародної солідарності Рафал Дзєнцьоловський.

Як розповів Дмитро Лунін, на встановлення та облаштування будинків, впорядкування території модульного містечка витратили майже 42 мільйони гривень з обласного бюджету. Житимуть тут люди безплатно.

Модульне містечко у Полтаві
Кухня у модульному містечку. Фото: Суспільне Полтава

"Я була, я щиро кажу, не великим апологетом модульних містечок. І, до речі, залишаюсь. Але цей випадок, це виняток. Це хороший виняток, коли я бачу, що є доступність до інфраструктури, дітей можуть віддати в садочок, дітей можуть віддати в школу. Це дійсно масштабний допрацьований проєкт. Враховані усі помилки інших регіонів і це дуже правильно, бо десь недопрацювали, то не варто множити помилки, а варто вийти з уже кращою пропозицією", — каже міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Що говорять переселенці про нове житло

Яна Реброва із Харкова у кімнаті житиме разом із семирічним сином. До Полтави жінка приїхали півтора року тому.

Нам керівник дитячого садочка підказала, що тут буде модульне містечко. І сказала, що можна буде написати заяву. Ми написали ще в березні і оце нас заселили. Нормальні умови, і кухня є, є і душ, де покупатись можна, і пральна машина є.Де ми мешкали, там було по іншому. Там був, навіть, режим, щоб покупатись, а тут нормально", — каже переселенка із Харкова Яна Реброва.

До модульного містечка на околиці Полтави заселили перших мешканців
Кімната у модульному містечку. Фото: Суспільне Полтава

Надія Новікова тимчасове житло жінка отримала в модульному містечку. До цього кілька місяців проживала у одному із освітніх закладів Полтави.

"Я виїхала із Лисичанська 4 квітня 2022 року, але я перебувала у Краматорську, думала поближче, всі хочуть додому повернутися. А потім із лютого я переїхала в Полтаву. Перший раз, коли я приїхала, не було ще білизни, ліжка були двоярусні, було розраховано на чотири людини і багато людей відмовились. В мене територія окупована вже рік, в когось розбите житло, нам перебирати нічого. Ми одразу погодились", — каже переселенка із Донеччини Надія Новікова.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram| Viber | Instagram| Twitter | YouTube | Facebook

На початок