"Надія вдалині від дому": на вокзалі у Рівному з'явиться мурал, присвячений переселенцям

"Надія вдалині від дому": на вокзалі у Рівному з'явиться мурал, присвячений переселенцям

Ексклюзивно
Мурал "Надія вдалині від дому" на залізничному вокзалі у Рівному
. Фото: Суспільне Рівне

На території залізничного вокзалу у Рівному з'явиться мурал "Надія вдалині від дому", присвячений внутрішнім переселенцям та біженцям. Відкрити його планують 24 липня, повідомила Суспільному координаторка благодійного фонду "Рокада" Вікторія Костюк. Автори малюнку — рівненські художники Костянтин Качановський і Микола Патій — вже завершують стінопис.

З самого ранку 21 липня рівненські художники Костянтин Качановський і Микола Патій розмальовують стіну будівлі біля залізничного вокзалу. Малюють дівчинку-переселенку, що тягне за собою валізу з написом "Дім".

"Її будинок у цьому випадку — валізка. Вазон, який вона з собою захопила. Йде незрозуміло куди, незрозуміло що її чекає. З однієї сторони — це така вимушена поїздка, через трагічні обставини. А з іншої, через призму дитячого бачення, це певна подорож. Колія та лінії електропередач на малюнку символізують зв'язок між учора і завтра", — зазначив Костянтин Качановський.

Художник Костянтин Качановський малює мурал
Художник Костянтин Качановський. Фото: Суспільне Рівне

Символічною, за його словами, є і територія залізничного вокзалу, звідки у багатьох переселенців починається знайомство з новим місцем проживання.

Мурал "Надія вдалині від дому" у Рівному
Фото: Суспільне Рівне

Створення муралу під назвою "Надія вдалині від дому" ініціювали волонтери з благодійного фонду "Рокада", який займається допомогою переселенцям.

"Ідея полягає в тому, щоб показати усім місцевим жителям, що до нас приїхали переселенці. Приїхали з одною валізою, але насправді привезли в громаду набагато більше, ніж валізу. Вони привезли сюди теж своє життя, свої таланти, можливості і вміння, якими можуть поділитися з місцевими", — зауважила координаторка благодійного фонду "Рокада" Вікторія Костюк.

Мурал "Надія вдалині від дому" у Рівному
Координаторка благодійного фонду "Рокада" Вікторія Костюк. Фото: Суспільне Рівне

За її словами, мурал планували відкрити 20 червня — у Всесвітній день біженців, але його не встигли намалювати. Тому презентують 24 липня — до 20-річчя діяльності благодійного фонду.

"Ми хотіли б стерти цю стигму і стереотип ВПО, щоб усі тепер називалися новомістянами і містянами. І ми вчилися жити разом. Такі арт-проєкти, я думаю, будуть допомагати більше зрозуміти одне одного", — додала вона.

Мурал "Надія вдалині від дому" у Рівному
Фото: Суспільне Рівне

За даними начальника Рівненської ОВА Віталія Коваля, станом на липень 2023 року в області залишилися проживати майже 52,5 тисячі переселенців, а загалом за час повномасштабної війни було понад 86,6 тисяч.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок