Чому дитячі садки Хмельниччини досі не мають власних укриттів

Чому дитячі садки Хмельниччини досі не мають власних укриттів

Чому дитячі садки Хмельниччини досі не мають власних укриттів
На фото один із дитячих садків Старокостянтинова. Фото: Суспільне Хмельницький

Дошкільнята Старокостянтинова перебувають у дитячих садках пів дня без обіднього сну і гарячого харчування, розповідає мама дошкільняти Катерина Мишалова. За її словами, заклади працюють в такому режимі вже рік, і батьки цим незадоволені та просять відновити повноцінну роботу дитячих садків.

Дітей з дитячих садків Старокостянтинова батьки забирають опівдні, каже вихователька ясельної групи Галина Сокірченко. За її словами, це пов’язано з повітряними тривогами.

"Звичайно, ми за те, щоб садочок працював повний робочий день, але щоб це було безпечно. Щоб ми знали, що дітки в безпеці й дорослі в безпеці", — говорить вихователька Галина.

Вихователька каже: забирати дітей під час повітряних тривог вирішили самі батьки.

Дітей з дитячих садків Старокостянтинова батьки забирають опівдні.
Дітей з дитячих садків Старокостянтинова батьки забирають опівдні. Фото: Суспільне Хмельницький

Мама дошкільниці Катерина Мишалова каже: її та ще 89 батьків цього дитячого садка такий графік роботи не влаштовує.

"Я не можу працевлаштуватися, тому що садочок працює лише чотири години. Діти сидять чотири години без сніданку, є лише перекус, за який платять батьки, купляють печиво, яблука, фрукти, щоб діти хоч якось перекусили. Під час повітряної тривоги мені потрібно бігти за дитиною в садок і забирати її", — каже Катерина.

Мама дошкільниці Катерина Мишалова не може влаштуватись на роботу, через те, що дитсадок працює до обіду.
Мама дошкільниці Катерина Мишалова не може влаштуватись на роботу, через те, що дитсадок працює до обіду. Фото: Суспільне Хмельницький

У цьому дитячому садку немає власного укриття. Тому управління освіти уклали договір із сусіднім навчальним закладом, аби дітей під час повітряної тривоги могли водити туди.

У підвалі дитячого закладу хотіли обладнати укриття, та над всією його площею на висоті півтора метра — труби теплопостачання. Комісія, яка перевіряла готовність сховищ, визнала це укриття небезпечним, каже начальник управління освіти Старокостянтинівської міської ради Анатолій Пасічник.

"Ми були змушені шукати поруч ті місця, де є укриття. Цей садочок уклав договір з гімназією, вона розташована поруч і там є укриття", — розповів Анатолій Пасічник.

Підвал дитячого садка. Там над всією його площею труби теплопостачання, відтак дане укриття небезпечне.
Підвал дитячого садка. Там над всією його площею труби теплопостачання, відтак дане укриття небезпечне. Фото: Суспільне Хмельницький

В укриття в орендованому у сусідньої гімназії тренажерному клубі "Антей" дітей водили, коли їх не встигали забирати батьки, каже інструкторка з фізкультури дитячого садка Тетяна: "Ми туди заходили, але там було дуже мало місця, і нам потрібно було з собою ще принести лавочки, бо нам з дітьми довелось стояти".

Укриття в тренажерному клубі навпроти дитсадка.
Укриття в тренажерному клубі навпроти дитсадка. Фото: Суспільне Хмельницький

Анатолій Пасічник розповідає: з першого вересня діти й дорослі з садка ходитимуть в інше укриття — через дорогу, в підвалі житлового будинку. Разом з освітянами заходять туди й батьки.

"В тому підвалі будинку вода, неприємний запах, павуки. Наші діти там злякаються. Але, якщо його облаштують, то буде добре. Потрібно привести до ладу не тільки ті кімнати, де перебуватимуть діти, а й вхід до них", — сказала мама дошкільнят Сніжана.

Батьки й освітяни оглядають укриття в багатоквартирному будинку.
Батьки й освітяни оглядають укриття в багатоквартирному будинку. Фото: Суспільне Хмельницький

Укриття до початку навчального року мають облаштувати, каже заступниця начальника управління освіти Валентина Янзюк: "Там побілять стіни. Ми вже придбали два біотуалети, вогнегасник, медичні аптечки".

В це укриття помістяться всі, говорить каже Валентина Янзюк: "По даному садочку 90 батьків виявили бажання розпочати перше вересня з повним робочим днем. Загалом у садку близько 240 дітей".

За словами Анатолія Пасічника, освітяни сподіваються, що цього року комісія дозволить використовувати укриття.

На фото укриття, куди ходять вихованці іншого дитсадка.
На фото укриття, куди ходять вихованці іншого дитсадка. Фото: Суспільне Хмельницький

Знімальній групі Суспільного показали ще одне укриття, в яке ходять діти й дорослі іншого дитячого садка. Воно — також в підвалі житлового будинку, мешканці якого потіснилися, надали садку дві кімнати та згодом передумали, каже директорка дошкільного закладу Лариса Нижник.

Валерій Григорович, старший під'їзду, чий підвал використовується як укриття, розповідає: мешканці почали вимагати, аби дітям віддали порожній підвал іншого під'їзду.

"Після масованого обстрілу мешканці прийняли таке рішення. Тому що, коли всі спустились до підвалу, було багато людей, всі тіснились, не було де сісти", — розповів Валерій.

Лариса Нижник каже: місцевому підприємству "ЖЕК" доручили зробити в підвалі ремонт: "Сказали, що до кінця місяця вже це буде зроблено".

Батьків рішення обладнати укриття до першого вересня та перевести дошкільні заклади на повний робочий день влаштовує, каже мама дошкільняти Катерина Мишалова.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок