Безпечне жнивування: на Черкащині рятувальники проводять рейди полями

Безпечне жнивування: на Черкащині рятувальники проводять рейди полями

Безпечне жнивування: на Черкащині рятувальники проводять рейди полями
. Суспільне: Черкаси

Нагадали правила протипожежної безпеки, перевірили справність вогнегасників та наявність ріллі. Так 18 липня у селі Леськи Черкаського району рятувальники провели рейд у місцевих аграріїв.

Як розповіла Суспільному фахівчиня відділу цивільного захисту Олександра Нижник, інспектори перевірили готовність господарств до безпечного жнивування.

Стигла пшениця колоситься на 160 гектарах місцевого поля, розповів директор підприємства Олександр Будак. Під час роботи комбайнерів супроводжують лелеки. Поки комбайнери на перепочинку, їх перевіряють інспектори. Один із них Артем Бакатнюк пояснив: слідкують, аби аграрії дотримувались правил пожежної безпеки:

"Вогнегасники у вас перезаправлені? Як користуватись знаєте?", – ставить звичні питання рятувальник.

На Черкащині рятувальники проводять рейди полями
Суспільне: Черкаси

Порушень у цього фермера не виявили, прокоментував інспектор. Водієві вручив пам’ятку поводження під час жнив:

"Хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів або дороги повинні бути оброблені не менше ніж на 4 метри завширшки", – пояснив.

Геннадій Бабенко працює комбайнером 26 років. За безпекою в полі слідкує, адже займання врожаю може статись будь-якої миті.

"Сонце відбиває від металу — стерня горить. Попадають у ножі залишки металу, який є на полі на нього попадає іскра йде і воно також може загорітися. Стараюсь це все обдивлятись кожен день і щоб не допускати займання".

Поряд із полем – цистерна з водою. Її водій Володимир розповів, що він тут на випадок пожежі. Не хоче аби важка праця попередніх місяців стала згарищем:

"Ми ж все сіяли, ростили, сили туди вкладали. Це ж наш хліб. Це ж наш скарб".

Безпечне жнивування: на Черкащині рятувальники проводять рейди полями
Суспільне: Черкаси

Також рятувальники пояснюють фермерам, як поводитись із вибухонебезпечними предметами. Вони, за словами фахівчині відділу цивільного захисту Олександри Нижник, можуть бути сховані в землі з часів другої світової або ж нинішньої війни.

Як розповів директор сільськогосподарського підприємства Олександр Будак, щоранку працівникам проводять інструктаж, перевіряють вогнегасник та інвентар і лиш тоді відправляють в поле.

"Ми зібрали, гроші акумулювали, ми заплатили зарплату ми заплатили податки, ми далі сіємо вкладаємо в розвиток в закупівлю нової техніки, не дай Боже, пожежа, то це знищить все".

Цьогоріч на полях області зафіксували одну пожежу, торік за аналогічний період – жодної, розповіла Олександра Нижник.

На Черкащині рятувальники проводять рейди полями
Суспільне: Черкаси

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок