"Працюємо нон-стоп до третьої ночі". Як на Буковині роблять ефірну олію з лаванди

"Працюємо нон-стоп до третьої ночі". Як на Буковині роблять ефірну олію з лаванди

"Працюємо нон-стоп до третьої ночі". Як на Буковині роблять ефірну олію з лаванди
. У Білівцях збирають лаванду, яку потім перероблять на ефірну олію. Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

У селі Білівці Хотинської громади запрацював завод з виробництва лавандової олії. Раніше в області перероблюванням лаванди не займались. Власник розповідає, що першочергово лавандове поле висадили для виробництва олії. Поки кущі цвіли, там облаштували туристичну локацію з фотозонами, бо на це був попит.

Водночас зареєстрували торгову марку лавандової олії, щоб розвивати цей напрям бізнесу в області. З понад 15 гектарів планують виготовити пів тонни олії – її можуть використовувати у косметиці, ліках чи для парфумів. Власник поля Віктор Гуцул каже, поки не шукав покупців олії, цьогоріч хоче навчитися правильно збирати та переробляти лаванду, а наступного року отримати більший урожай. Суспільне Чернівці розповідає, як працює перший в області завод з перероблювання лаванди.

"Туризм — похідна історія"

Поле посадили у 2020 році. Його власник Віктор Гуцул каже, коли лаванда виросла, зрозумів, що потрібно розвивати бізнес й вкладати гроші у перероблювання, бо таких великих виробництв поблизу немає. Цьогоріч Гуцул закупив обладнання в Хорватії, щоб поблизу поля зробити завод з виготовлення ефірної олії.

"Туризм – це похідна історія, яку ми потроху розвиваємо, бо це теж цікавий бізнес. Цвітіння лаванди – природний процес. Коли вона квітне й набирає сили, то ми спочатку даємо час, щоб люди пофотографувалися. Коли лаванда вже відцвітає й втрачає колір, то вже не така цікава для фотосесій", – каже Гуцул.

Власник лавандового поля у Білівцях Чернівецької області Віктор Гуцул
Власник лавандового поля Віктор Гуцул. Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

Лаванду для переробного заводу у Білівцях скошують в максимальну спеку
Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

Скошена лаванда з поля у Білівцях
Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

Лаванда цвіте від трьох до чотирьох тижнів. Коли пік цвітіння проходить, лаванду скошують й переробляють. Намагаються робити це у сонячну погоду, бо від вологості рослини залежить якість й кількість ефірної олії.

"Чим вища температура й чим більше сонця, тим краще лаванда пускає з коріння олію, щоб захищатися. Тому ми її косимо, коли максимально жарко. Олія тоді більш концентрована, а як багато вологи, то вона прозоріша й менш якісна", – каже власник поля.

"В одному циліндрі переробляємо до 800 кілограмів лаванди"

Завод працює на базі фермерського господарства, звідти робітники приходять переробляти лаванду. Здебільшого працюють місцеві жителі. За понад тиждень роботи заводу вже переробили 450 літрів олії, а загалом планують отримати цього сезону щонайменше пів тонни.

"Результати як для другого року поля непогані, бо багато саджанців лаванди підсадили й вони ще не розпустилися. Наступного року очікуємо повноцінніший урожай, а цьогоріч вчимося й досліджуємо, як косити та збирати лаванду, а також нюанси виробництва", – розповідає Гуцул.

Скошену лаванду потрібно переробити за день. Щоб лаванда не спарилася й не набралася вологи, робітники іноді працюють до третьої ночі й без вихідних. Рослину закидають у циліндри з дистилятором.

Як на Буковині роблять ефірну олію з лаванди
Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

Працівник "Лавандова мрія" Олександр Бузей
Працівник Олександр Бузей. Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

Деякі робітники спочатку залазять у циліндр, щоб ногами спресувати рослини, – так зможуть опрацювати більшу кількість лаванди. В один циліндр вміщується від 600 до 800 кілограмів рослини, каже працівник заводу Олександр Бузей.

"Є бригада хлопців, які лише цим займаються. Лаванду пресують в середині, щоб більше вмістити. За день міняємо, мабуть, двадцять дистиляторів, – можна й більше, якщо працюємо нон-стоп й до третьої ночі", – каже робітник.

Відпрацьовану лаванду з циліндра забирають за допомогою лебідки й у нього кладуть свіжоскошену рослину. Переробляння лаванди в олію триває понад годину.

В один циліндр вміщується до 800 кілограмів лаванди.
В один циліндр вміщується до 800 кілограмів лаванди. Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

Відпрацьовану лаванду витягують з циліндра
Відпрацьовану лаванду витягують з циліндра. На її місце ставлять свіжескошену рослину. ото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

"Наступного року очікуємо більший урожай"

Ефірну олію Гуцул планує продавати, втім поки не шукав покупців та не знає, якою буде вартість олії. Наразі її якість досліджують в лабораторії.

"Коли будуть документи на олію, тоді будемо шукати, куди її продавати. Це може бути фармацевтика, косметологія чи парфумерія".

Вирощування та перероблювання лаванди – сезонний бізнес, коли цьогоріч завершиться виробництво, очікуватимуть наступного сезону. За цей час будуть фасувати олію та шукати партнерів. Наразі перероблену олію зливають у місткості з харчового пластику – це дасть змогу зберігати олію впродовж декількох місяців, поки підприємець шукатиме покупців.

Зараз власники зареєстрували торгову марку, щоб розвивати в області такий напрям бізнесу.

Цьогоріч у Білівцях планують зробити півтони лавандової олії
Фото: Суспільне Чернівці

Площа лавандового поля у Білівцях – 16 гектарів
Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

Загальна площа лавандового поля – 16 гектарів. Цьогоріч урожай збиратимуть лише з 15 гектарів, бо частина рослин не прижилася. Надалі планують розширювати площу новими саджанцями, оскільки потенційний попит на лаванду – великий, каже Гуцул.

"Якщо цьогоріч нам вдасться все гарно продати, знайти клієнтів й ми бачитимемо, що це перспективно, то плануємо трішки масштабуватися. Не всі кущі однакові, є багато маленьких й самі кущі ще мають розростися. Гадаю, що наступного року значно збільшимо кількість олії, а ще через рік цифри будуть, сподіваюся, максимальні".

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок