Вибухи на Кримському мосту: Путін заявив про "терористичний акт", а віцепрем'єр — про плани запустити рух у вересні

Вибухи на Кримському мосту: Путін заявив про "терористичний акт", а віцепрем'єр — про плани запустити рух у вересні

Президент РФ Володимир Путін 17 липня
Президент РФ Володимир Путін. Президент РФ Володимир Путін під час наради щодо вибухів на Кримському мосту, 17 липня 2023 року, фото: Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Президент Росії Володимир Путін прокоментував вибухи на Керченському мосту 17 липня, а віцепрем'єр Російської Федерації Марат Хуснуллін, який приїхав в окупований Крим оцінити пошкодження Кримського мосту, заявив, що двосторонній рух однією стороною мосту планують запустити у вересні.

Про це він повідомив на нараді з президентом Путіним, передає пропагандистське інформагентство РІА "Новости".

"Двосторонній рух однією стороною Кримського мосту планується запустити 15 вересня, другою стороною — у листопаді", — заявив віцепрем'єр РФ.

За оцінкою Хуснулліна, одна залізнична колія мосту має незначні пошкодження, а ще одна пролітна будова автодороги зруйнована повністю та не підлягає відновленню.

Президент Російської Федерації Володимир Путін своєю чергою заявив, що вибухи на Кримському мосту — це нібито "терористичний акт київського режиму" і додав, що відповідь Росії "звичайно буде".

"Те, що відбулося — це черговий терористичний акт київського режиму, цей злочин немає сенсу, оскільки Кримський міст уже давно не використовується для військових перевезень. І жорстокий, оскільки постраждали невинні люди. Відповідь з боку Росії звичайно буде", — заявив президент РФ.

Він зазначив, що чекає пропозицій щодо підвищення безпеки, назвавши сьогоднішній вибух "уже другим терактом, що стався на мосту".

Що відомо про вибухи на Кримському мосту 17 липня

У ніч на 17 липня на Керченському мосту, що сполучає Росію з окупованим Кримом, сталися вибухи. Зруйновано одну секцію мосту, ще одна — пошкоджена. Рух мостом обмежений. Також зупинено рух поромів. Білгородський губернатор Гладков заявив про загибель на мості чоловіка та жінки з регіону, їхня донька постраждала.

Керівниця пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк в етері Суспільне Спротив зазначила, що вибух на Кримському мосту може бути російським сценарієм, реалізованим перед продовженням "зернової угоди" та в очікуванні українського контрнаступу на півдні.

Джерела Суспільного у правоохоронних органах повідомили, що атака на Кримський міст — спецоперація СБУ та ВМС.

В СБУ заявили, що всі деталі щодо організації "бавовни" на Кримському мості "обов’язково розкриють після Перемоги".

Що відомо про Кримський міст

  • З початку липня на мосту майже щоранку фіксували багатокілометрові затори.
  • 8 жовтня 2023 року на Кримському мосту стався вибух. Рух мостом було перекрито через зруйновану частину дорожнього полотна.
  • Євросоюз назвав відкриття мосту кроком до примусової інтеграції Росією окупованого Криму.
  • Діставатися до Криму через Кримський міст є незаконним перетином кордону за українським законодавством.
  • Побудували Кримський міст у 2018 році. Його відкривав російський президент Володимир Путін. Залізничний міст для пасажирських поїздів почав працювати у 2019 році, а ще через рік - для вантажних поїздів.
  • У квітні 2017 року стало відомо, що контракт на будівництво залізничних підходів до мосту рублів уклали компанії "Росжелдор" і ТОВ "Будгазмонтаж".
  • Влітку 2014 року "Росавтодор" оголосив, скільки коштуватиме незаконно побудувати міст через Керченську протоку, що з'єднував би Крим та Росію. Тільки у 2016 році почали його встановлювати.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram, Viber та у Facebook

На початок