На Чернігівщині знешкодять майже 45 тонн пестицидів, які не придатні до використання

На Чернігівщині знешкодять майже 45 тонн пестицидів, які не придатні до використання

На Чернігівщині знешкодять майже 45 тонн пестицидів, які не придатні до використання
. ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

У Чернігівській області у 2023 році планують утилізувати 44,5 тонни пестицидів.Пестициди або отрутохімікати — хімічні речовини, що застосовуються у господарстві з метою боротьби з різноманітними шкідниками сільськогосподарських культур та продуктів, а також підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Про це Суспільному розповіла директорка Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Наталія Грудницька. З її слів, пестициди в незадовільному стані зберігаються на територіях 10 громад області: Бахмацької, Варвинської, Новобілоуської, Носівської, Парафіївської, Ріпкинської, Семенівської, Сухополов’янської, Срібнянської та Сновської.

На утилізацію з обласного природоохоронного фонду виділили понад два мільйони гривень, ще стільки ж профінансують територіальні громади.

"Вони (пестициди, — ред.) насправді небезпечні. Непридатні для використання хімічні засоби захисту рослин, вже певний час перебувають на території області. Це ще з тих часів, коли був розпад «колгоспів» і вони позалишалися на складах. Тому, одним з основних важливих питань для нас є — це утилізація хімічних засобів захисту рослин".

На території Чернігівщини зберігається майже 234 тонни непридатних до використання пестицидів. На їх утилізацію потрібно близько 23 мільйони гривень. Утилізуватимуть пестициди поступово, каже Грудницька.

"У 2023 році, якщо все буде добре, в Prozorro будуть оголошені переможці, в результаті цих проведених закупівель. Ми не знаємо, хто це сьогодні буде, тому не можемо сказати, як відбуватиметься утилізація. Це ще така стадія початкова".

Загалом у 2022 році на Чернігівщині утилізували шість тонн пестицидів на території Сухополов’янської територіальної громади.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок