Хмельничанин вирощує на городі екзотичні рослини

Хмельничанин вирощує на городі екзотичні рослини

Ексклюзивно
Хмельничанин вирощує на городі екзотичні рослини
Хмельничанин Віталій Демянишин із власноруч вирощеними лимонами. Фото: Суспільне Хмельницький

Понад тридцять видів рослин різних сортів вирощує на чотирьох сотках хмельничанин Віталій Демянишин. За його словами, здебільшого вони екзотичні для нашого регіону. Серед них – лимони, мандарини, ананаси, хурма, інжир, лохина, кавуни та дині.

На чотирьох сотках присадибної ділянки хмельничанин Віталій Демянишин вирощує понад тридцять видів рослин різних сортів. Врожай лимонів Віталій Демянишин збирає тричі на рік.

"Це – лимон сорту "Павловський". Я його колись придбав на ярмарку. Він вкорінений – сортовий, не з кісточки. З кісточки лимон починає родити десь через 10-15 років після посадки", — пояснює садівник.

Хмельничанин вирощує на городі екзотичні рослини
Лимон сорту "Павловський", який у себе на присадибній ділянці вирощує хмельничанин, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами Віталія Демянишина, він з дитинства цікавився садівництвом. Щоб поглибити свої знання, закінчив університет за спеціальністю "Плодоовочівництво і виноградарство". Як розповів Віталій, він вже десять років експериментує на своїй присадибній ділянці, вирощуючи різні види рослин. Інжиру має три сорти.

"Якщо морози вище 10 градусів, то вона не буде родити. Тому найкраще цю рослинку вирощувати в горщиках, так само як лимони. І на зиму заносити в підвал, або у прохолодне місце на веранду. Ось вони дозріють десь в кінці літа, у вересні", — розповідає Віталій Демянишин.

Хмельничанин вирощує на городі екзотичні рослини
Інжир, який вирощує хмельничанин на своєму городі, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Мандарини у Віталія Демянишина починають дозрівати у грудні.

"Минулого року з цього невеличкого дерева ми зібрали понад 70 мандаринів. Трошки дерево отримало перенавантаження, в цьому році їх буде дещо менше. Зате вони будуть більшими", — каже хмельничанин.

Хмельничанин вирощує на городі екзотичні рослини
Мандарин, який росте на присадибній ділянці хмельничанина, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

На веранді у садівника ростуть два сорти карликових ананасів. Один плід, каже, дозріває дев’ять місяців.

"Плоди правда невеличкі, але дуже смачні. Рослинка дуже полюбляє тепло. Температура має бути вища плюс 15. Тому я навіть на літо не виношу його надвір", — розповідає садівник.

Хмельничанин вирощує на городі екзотичні рослини
Ананас, який хмельничанин вирощує на своїй веранді, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Плоди актинідії – різновиду ківі – містять чимало вітаміну С, – розповідає Віталій Демянишин. Каже, врожай починає збирати наприкінці вересня.

"Плоди її можна їсти зі шкіркою. Їх не треба чистити. Серединка така сама, як у ківі, коли дозріває дуже смачна та солодка. Щоб вона нормально могла рости, розвиватись, потрібна опора. Цій актинідії приблизно шість років. В мене тут їх чотири різні сортів", — пояснює чоловік.

Хмельничанин вирощує на городі екзотичні рослини
Плоди актинідії, які вирощує хмельничанин на присадибній ділянці, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами Віталія, ожина "Натчез" – із ранніх сортів.

"Вже давно вивели гарні сорти, які великі, і безколючкові. І вони смачні, коли дозрівають", — каже Віталій Демянишин.

Хмельничанин вирощує на городі екзотичні рослини
Ожина ранніх сортів росте на присадибній ділянці хмельничанина, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

На одному зі своїх персиків Віталій щепив сім різних сортів.

"Тепер можна їсти персики навіть з одного дерева до двох місяців. Це дуже зручно. Наприклад, ранній сорт "Мостиський надранній" — ми його вже з’їли фактично. Наступний сорт – лісостеповий, буде дозрівати десь через тиждень, можливо трохи більше. Потім тут є більш пізні сорти, які будуть в другій половині серпня дозрівати. Серед них є і нектарин", — розповідає хмельничанин.

Хмельничанин вирощує на городі екзотичні рослини
Лохина, яку хмельничанин вирощує на своєму городі, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Щоб лохина рясно родила, вона має рости у спеціальному субстраті, – розповідає садівник.

"Він складається з кислого торфу привізного. В нас, на жаль, такого немає. Туди додається мульча, можна хвойний опад додавати. Кора додається. І в такому субстраті лохина буде добре рости. Він має бути легким, повітряним. В суглинкових чорноземах вона ніколи не буде. Як би ви не підкисляли", — каже садівник.

У теплиці Віталій Демянишин вирощує дині та кавуни.

Хмельничанин вирощує на городі екзотичні рослини
Кавуни, які хмельничанин вирощує у теплиці, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"У мене виростали максимально до 10-12 кілограм. Але, як правило, у нас вони такого розміру дуже велика рідкість. І у нас ростуть кавунчики невеличкі — по два-три кілограми. Але вони солодкі, тонкошкірі", — пояснює Віталій Демянишин.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок