На ринку "Барабашово" сутички: на місці працює поліція

На ринку "Барабашово" сутички: на місці працює поліція

На ринку "Барабашово" сутички: на місці працює поліція
. Нацполіція Харківщини

Поліцію через скупчення людей і сутички вранці 4 серпня викликали до ТЦ "Барабашово". На автомайданчику ринку група людей стала на заваді будівельній техніці.

На сайті поліції йдеться, що конфлікт виник між працівниками міського комунального підприємства, які готують майданчик для майбутнього будівництва, та представниками концерну "АВЕК", які перешкоджають роботам.

"Зараз працівники слідчо-оперативної групи Московського відділу поліції перебувають на місці події та документують протиправні дії громадян", — пишуть на сайті поліції.

Речник ТЦ "Барабашово" Сергій Зайцев розповів Суспільному, що робота техніки заблокована через те, що будівельники не надали документів, які підтверджують законність робіт:

"Харків'яни разом з підприємцями торговельного центру перешкоджають спробам незаконної діяльності комунального підприємства. Є відсутність документів та незмога керівництва КП пояснити, що тут збираються робити".

За словами Зайцева, на їхній виклик поліція не приїхала, приїхала одна слідчо-оперативна група, яку викликали працівники КП:

"Сьогодні вперше працівники Нацполіції намагалися проштовхнути комунальників, забезпечити доступ важкої техніки на територію ринку попри відсутність документів".

Кому належить земля і хто може вести на ній роботи, вирішується у судовому порядку — зазначив Зайцев.

На ринку "Барабашово" суперечки: на місці працює поліція
Нацполіція Харківщини

Речник мерії Юрій Сидоренко на питання Суспільного відповів, що ділянка землі є у власності міської громади й відведена комунальному підприємству. На ній рзмістять нові торговельні місця для людей, які ведуть підприємницьку діяльність на ринку:

"У них є усі документи, і документи на те, що земля належить міській громаді. Ця земля у власності міської громади, відведена для КП, вони мають на цій землі проводити геодезичні роботи для будівництва нових робочих місць, куди переїдуть підприємці".

За словами Сидоренка, дорога у цьому місці не пролягатиме. Сидоренко також зазначив, що міськрада звертатиметься не тільки до поліції:

"Це вже якийсь тероризм", — сказав він. На питання, які дії планує муніципальна влада, відповів "дізнаєтеся".

За словами речниці поліції Оксани Калмикової, на ринок прибули усі наряди Московського відділу поліції та екіпажі патрульної поліції. Силових протистоянь або правопорушень немає.

Що відомо

  • За планом Харківського міського голови Геннадія Кернеса, у Харкові мають побудувати дорогу з Салтівки через ринок "Барабашово" у бік центру, щоб розвантажити рух. Кернес посилається на генеральний план Харкова, у якому у різні роки було передбачено будівництво дороги.
  • Міська влада, підтримана частиною підприємців, пропонує підприємцям, павільйони яких підпадають під демонтаж, співпрацювати з комунальним підприємством. Планується, що торговці зможуть орендувати у КП магазини на іншому майданчику.
  • Представники концерну "АВЕК" вважають дії міської влади незаконними. Нардеп і почесний президент концерну Олександр Фельдман заявив, що протистоятиме будівництву дороги.
  • Розібратися в ситуації пообіцяв голова Харківської ОДА Олексій Кучер. Він повідомляв, що йому не вдається посадити Кернеса і Фельдмана зі стіл переговорів.
  • У жовтні 2019 року міськрада дала дозвіл на будівництво дороги через "Барабашово".
  • У лютому 2020 року противники будівництва дороги зводили барикади та скаржилися до поліції. Тоді ж на ринку сталися сутички.
  • 24 червня Геннадій Кернес повідомив, що дорогу почнуть зводити орієнтовно за два тижні від супермаркету "Рост" біля метро "Київська". У липні там з'явився паркан з рекламою "DCH" — компанії, власником якої є бізнесмен Олександр Ярославський. У 2019 році Ярославський відновив спілкування з мером Харкова Геннадієм Кернесом.
  • 20 липня противники дороги через "Барабашово" вийшли на ділянку будівництва з прапорами "Стоп дорога!" та плакатами "Збудуйте дорогу в об'їзд ринку", "Кернес, не відбирай наше майбутнє". Поряд з місцем будівництва вони встановили намети і викликали поліцію — на думку протестувальників, міська влада не отримала усіх дозволів на роботи.
  • Дорогу планують побудувати до кінця 2021 року, заявив заступник мера Євгеній Водовозов.
  • Від 20 липня поліція отримала 12 звернень від противників, прихильників будівництва та підрядників, які будують дорогу з Салтівки в бік центру Харкова. Слідчі відкрили кримінальне провадження за ст. 356 (самоправство) Кримінального кодексу України. 
На початок