"Зможемо продавати бджіл за кордон". Двом буковинським пасікам підвищили статус

"Зможемо продавати бджіл за кордон". Двом буковинським пасікам підвищили статус

"Зможемо продавати бджіл за кордон". Двом буковинським пасікам підвищили статус
Пасіка на Буковині. Фото: Чернівецька ОВА

Двом пасікам в Чернівецькій області присвоїли статус племінних пасік. Це означає, що господарства відповідають вимогам міністерства агрополітики й можуть продавати племінні матки та бджіл в Україні та за кордоном.

Про це повідомили на сайті Чернівецької ОВА.

Рішення про підвищення статусу прийняла експертна комісія міністерства. Статус племінної пасіки надали підприємцям Филипчуку Івану та Филипчук Галині. Вони займаються бджільництвом понад 15 років, а їхні пасіки нараховують понад 150 бджолосімей карпатської породи. Це перші племінні пасіки, які зареєстровані в області.

У коментарі Суспільному пасічник Іван Филипчук розповів, що цей статус важливий, бо дає змогу реалізовувати бджоломатки та бджолопакети за кордон. Раніше такої можливості не було.

"Якщо взяти Закарпаття чи Прикарпаття, то в них такі пасіки є й вони могли експортувати живих бджіл за кордон давно. Наша область не мала такої змоги й можливість з'явилась лише тепер. Це дасть змогу більше заробляти й підвищує статус обласної спілки "Буковинський бджоляр", яка налічує понад 400 пасічників", — розповів Филипчук.

За словами пасічника, раніше вже отримували звернення з Румунії щодо продажу бджіл, але не могли цього робити, бо не мали статусу й потрібних документів. Цьогоріч експортувати бджіл не планують, оскільки це доцільно робити весною. Запланували на наступний рік.

На початок