"Фінансово програємо, але хочемо зберегти". Історія сім'ї, яка реставрує сторічні двері в Чернівцях

"Фінансово програємо, але хочемо зберегти". Історія сім'ї, яка реставрує сторічні двері в Чернівцях

"Фінансово програємо, але хочемо зберегти". Історія сім'ї, яка реставрує сторічні двері в Чернівцях
. Двері з вулиці Костишина, які наразі реставрують. Фото: Суспільне Чернівці

Сім'я Москалюків з Чернівців реставрує старовинні двері. Вони намагаються відновити автентичний вигляд – для цього шукають архівні фото або відтворюють втрачені елементи, які знаходять на інших будинках. Деякі з дверей важили 300 кілограмів, а вигляд одного з елементів знаходили на дверях у Кракові.

Кажуть, реставрація – неприбуткова, бо в Чернівцях такі послуги оцінюють дешевше, ніж в інших містах. Але майстри роблять це, щоб зберегти історичну спадщину. Суспільне Чернівці розповідає історію реставраторів.

Вчилися реставрувати на майстер-класах

Віталій Москалюк професійно почав займатися реставрацією шість років тому. До цього теж намагався відновлювати старовинні елементи у будинках, але спроби були невдалі. Це робили у столярній, де виготовляли рами для картин.

Майстер каже, у 2017 році долучився до навчань за міжнародною програмою GIZ та почав відвідувати майстер-класи у Чернівцях, Львові та Івано-Франківську.

"До того всі наші спроби реставрації були "кустарним" методом. Ми пробували реставрувати вікна й внутрішні двері. Але основні знання ми отримали за програмою GIZ зі збереження. Вона вже завершена у Львові й там зараз реставрують цілі під'їзди. Для цього там є Інститут міста", – каже реставратор.

Віталій займається відновленням дверей разом з братом Володимиром та його дружиною Оленою – вони навчалися на дотичних до реставрації спеціальностях й можуть, зокрема, підбирати фарби до дверей та техніку фарбування. За цей час разом відреставрували щонайменше 20 дверей.

"Мешканці самі нас знаходять. Часто, коли ми робимо демонтаж, також розповідають про нас знайомим. Бачать, що ми робимо, підходять і цікавляться, чи це за певною програмою", – каже майстер.

Двері з вулиці Степана Бандери у Чернівцях, які планують відреставрувати
Двері з вулиці Степана Бандери, які планують відреставрувати. Фото: Суспільне Чернівці

"Шукаємо, як двері виглядали раніше"

Зараз майстри відновлюють двері на вулиці Костишина (колишня Радищева – ред.). Цим дверям сто років – у деяких місцях вони деформувалися, а окремі елементи замінили чи перемістили. Коли з них зняли фарбу, то знайшли старовинні декоративні елементи, які зараз намагаються відновити.

"Треба відновити двері так, щоб попасти в ті місця, які вже тут є. Ми не можемо нічого змінювати. Елементи відновлюємо почергово: спочатку одна вставка, а коли вона приживеться, то робимо іншу. Іноді доводиться повністю переробляти кожен елемент", – каже Москалюк.

Щоб відтворити автентичний вигляд дверей шукають архівні фото та співпрацюють з управлінням охорони культурної спадщини. Іноді орієнтуються, як виглядають інші двері на вулиці. Це потребує місяців досліджень.

"На жаль, історичної інформації практично немає. Але багато будинків, які будували в один період, мають аналогічні двері. Дивимося на них та перевіряємо історичні документи. Затверджуємо малюнок і відновлюємо. Ми не можемо гарантувати, що двері будуть на 100% автентичними, бо збираємо їх частинами".

"Найважче знайти ручки та замки"

За словами майстра, двері після реставрації виглядають як нові, бо їх відновлюють до основи. Використовують специфічну ґрунтовку та хімічні матеріали, щоб двері довше зберігалися, та користуються натуральними вологостійкими фарбами. Також знімають шари фарби, щоб дізнатися початковий колір дверей. Віталій каже, на деяких дверях є до сорока шарів фарби. На вулиці Костишина двері початково були темно-зеленими.

"Коли на одній невеликій вулиці двері в різний колір – це створює настрій. Наприклад, на Грушевського майже всі двері темно-коричневі, бо так хотіли мешканці. Часто не хочуть особливо світлих і яскравих тонів. Але потім звикають і кажуть, що класно. Ми орієнтуємося на те, щоб відновити старий колір", – розповідає Віталій.

Сім'я Москалюків у Чернівцях реставрує старовинні двері та вікна
Фото: Суспільне Чернівці
"Коли вже знаєш, як робити, то все йде прогнозовано. Зазвичай, реставрація займає до трьох місяців, але, наприклад, двері на вулиці Університетській реставрували орієнтовно шість місяців й двічі консультувалися зі спеціалістами зі Львова. А елементи до них знайшли у Кракові на фотографіях подібних дверей".

За словами Віталія, основна проблема під час реставрації дверей – кількість замків. Каже, що власники будівель переважно встановлювали їх на опорній частині дверей, яка відповідає за міцність, й так шкодили елементам.

"Під час експлуатації дверей люди встановлювали по декілька замків, тому іноді частину дверей доводиться повністю замінювати. Ми встановлюємо замки вздовж, тому це не шкодить дверям. Ми радимо ставити замок на ключі, бо це береже двері і є надійнішим", – розповідає майстер.

Крім цього, є проблема з дверними ручками, бо як вони виглядали в давнину, дізнатися важко. Щоб знайти старовинні ручки, відвідують барахолки.

Реставратор Володимир Москалюк
Реставратор Володимир Москалюк, який допомагав відновлювати двері. Фото: Суспільне Чернівці

"Неприбутково, але хочемо це зберегти"

Майстер каже, реставрація дверей не приносить великих грошей, бо за послуги пропонують платити вартість, яка вдвічі нижча ринкової.

"Ми не йдемо на якісь великі гроші, тому що розуміємо, що це люди платять.Часто нам в коментарях пишуть, що за 60 тисяч можна було нові двері поставити. Якщо замінити якісь елементи декору, то за такі гроші точно будуть. Але нехай покажуть мені нові двері, які відстояли довгий час та ще й, щоб мали охоронну функцію", – розповідає чоловік.

Наприклад, в Івано-Франківську реставрацію дверей роблять за орієнтовно 120 тисяч гривень. За словами Віталія, там повноцінно реставрують двері й витрачають час на збір інформації про їхній вигляд.

"Те, що ми робимо – межа того, що можна зробити. Лотерея у тому, що коли ти підходиш до дверей, то не розумієш, як це завершиться. Бо на дверях на вулиці Радищева ми точно фінансово програємо. Але хочемо, щоб вони були. Ми виросли й живемо в цьому місті – хочемо, щоб воно зберігалося".

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок