Байден пожартував про можливе отруєння Пригожина

Байден пожартував про можливе отруєння Пригожина

Президент США Джо Байден
. Президент США Джо Байден виступає під час прес-конференції з президентом Фінляндії Саулі Нііністо в президентському палаці в Гельсінкі, Фінляндія, 13 липня 2023 рік. Фото: АР/Susan Walsh

Президент США Джо Байден пожартував на тему відносин між власником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним і президентом РФ Володимиром Путіним і заявив, що Пригожину варто остерігатися спроб отруєння з боку президента Росії.

Про це він Джо Байден сказав під час пресконференції з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо в Гельсінкі, передає Politico.

"На його місці я був би обережним з тим, що я їв. Я б стежив за своїм меню", — сказав Байден.

Президента США запитали, чи може спроба заколоту лідера ПВК "Вагнер" минулого місяця викликати нові занепокоєння щодо того, що Путін може вжити нових радикальних заходів у війні Росії проти України. Він відповів, що йому невідомо про місцеперебування Пригожина або його стосунки з Путіним, і жартома порадив Пригожину бути в стані підвищеної готовності до можливого отруєння.

"Але, якщо відкинути жарти, хто знає, — продовжив Байден. — Я не знаю, я не думаю, що хтось з нас знає напевно, яке майбутнє чекає на Пригожина в Росії", — сказав він.

10 липня прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що після заколоту ПВК "Вагнер" Путін 29 червня в Кремлі зустрічався з командирами й керівництвом ПВК “Вагнер”, зокрема з Євгеном Пригожиним.

Що відомо про "заколот" Пригожина в Росії

23-24 червня 2023 року у Росії близько доби тривав бунт "вагнерівців".

Увечері 23 червня глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців" і там нібито загинуло багато найманців. Вінанонсував "марш справедливості", додав, що "вагнерівців" 25 тисяч і вони ідуть "розбиратись". А також закликав всіх, хто хоче "заканчівать бєзпрєдєл" долучатись до "маршу".

Міноборони РФ назвало заяву про обстріл "вагнерівців" "інформаційною провокацією", водночас проти Пригожина порушили кримінальне провадження за фактом "організації військового заколоту", що передбачає до 20 років увʼязнення.

Уранці 24 червня президент РФ Путін у відеозверненні заявив, що Збройні сили Росії отримали наказ ліквідувати "заколотників" і назвав події "ударом в спину".

Протягом дня “вагнерівці” пройшли Ростов, Воронезьку область. Пригожин заявив, що представники ПВК дійшли до 200 км від Москви.

Про те, що Пригожин погодився припинити заколот увечері 24 березня повідомилапресслужба президента Білорусі Лукашенка. Переговори з Пригожиним вів Лукашенко, заявили в його пресслужбі.

Згодом сам Пригожин повідомив, що "вагнерівці" припиняють бунт і прямують до своїх польових таборів у Ростовській області.

Кримінальну справу стосовно Пригожина закриють, а сам він поїде в Білорусь, заявив речник Путіна Дмитро Пєсков.

27 червня Лукашенко підтвердив прибуття Пригожина в Білорусь

На початок