Вперше на Тернопільщині - документальна виставка "Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії"

Вперше на Тернопільщині - документальна виставка "Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії"

Оновлено
Вперше на Тернопільщині - документальна виставка "Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії"
. Суспільне Тернопіль

Вперше на Тернопільщину привезли документальну виставку "Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії". Це 8 стендів про кримінальні провадження у злочинах, скоєних проти учасників Революції Гідності. Співорганізатор виставки – Збаразький музей російсько-української війни. Про це розповів директор музею, батько Героя Небесної Сотні Устима Голоднюка – Володимир Голоднюк.

На стендах – інформація про слідчі дії та деталі розслідувань, судова статистика та хронологія подій.

Виставка "Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії"
Виставка "Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії". Суспільне Тернопіль

Прийшла на виставку місцева жителька Вікторія Ботюк із 5-річною Дариною.

"Кожен повинен віддати честь нашій Небесній Сотні, адже вони почали боротися і з них почалося, мені здається, становлення України, боротьба за європейські цінності, за незалежність. Майбутнє покоління також має пам’ятати, ми не повинні забувати, адже це велика рана на сторінках історії України. Великі томи справи, вона триває стільки років вже і це важливо і для батьків, і для всіх громадян України, щоб ця справа була закрита і доведена до кінця".

Документальна виставка "Справи Майдану"
Документальна виставка "Справи Майдану". Суспільне Тернопіль

Оглянув виставку і Юрій Войтович. Він батько наймолодшого Героя Небесної Сотні – 17-річного Назарія Войтовича, якого 20 лютого на Інститутській застрелив снайпер. Юрій розповів, на якому етапі судові справи.

"На 90%, мабуть, справи не завершені. Одних "беркутів" відпустили або, як говорять, обміняли, а інші повтікали. Я думаю, ця виставка ще нагадує про Майдан 2013-2014 років, що люди нехай не забувають, бо з Майдану все це почалося. Російсько-українська війна. Я думаю, потрібно постійно нагадувати це все: чому Майдан був, чому російсько-українська війна почалася, чому зараз хлопці гинуть, чому справи Майдану не закриті ще донині".

Юрій Войтович
Юрій Войтович. Суспільне Тернопіль

Відкрили виставку на центральній площі Збаража. Далі її повезуть містами Тернопільщини, розповів – Володимир Голоднюк.

"Музей Революції Гідності в Києві зроби таку документальну виставку про розслідуваннях вбивств – на якій стадії, яка є інформація, хто підозрюваний, куди втекли й скільки їх було і так далі. Така хронологія подій власне є на цих стендах. Ми хочемо показати людям, що багато чого зроблено, багато чого втрачено, інтерес суспільства до справ, звичайно, пропав і я розумію чому – зараз події на сході та півдні України досить важкі, але непокаране зло має властивість повертатися, тому ми повинні пам’ятати, що сталося, знати, хто винен у цих розстрілах.

Володимир Голоднюк
Володимир Голоднюк. Суспільне Тернопіль

Володимир Голоднюк каже, суспільство має надати оцінку тому, що відбувається і чим це все завершиться.

"Як батько Героя, можу сказати, що зроблено недостатньо. Як людина, яка усвідомлює, що це був безпрецедентний випадок – розстріл людей в прямому ефірі, то можу сказати, що Україна такої справи ще не розслідувала. Ця справа була об’ємна, велика, зроблено по матеріалах дуже багато. Чому не покарані злочинці? Тому що, на жаль, ця справа стала об’єктом маніпуляцій і торгів з Росією. Вище керівництво держави хотіло якимось чином виторгувати якісь преференції в Росії щодо ситуації з війною і це їм не вдалося. Це провальний шлях. Ми не зможемо покарати злочинців, але правду про те, що відбулося, людям потрібно знати" .

Виставка "Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії"
Виставка "Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії". Суспільне Тернопіль

До виставкового проєкту долучився й Офіс Генерального прокурора. Згідно з інформацією на стендах, до суду скерували 165 обвинувальних актів щодо 301 людини. Йдеться, що обвинувальні вироки винесли 29-тьом особам, а 19-тьох звільнили від кримінальної відповідальності. Виставку вже показали в Києві та Львові. Під час Революції Гідності загинули 107 людей, повідомляють у Національному меморіальному комплексі Героїв Небесної Сотні. Загиблих учасників революції Гідності назвали "Небесною сотнею". Серед Героїв цієї сотні – 7 жителів Тернопільщини: Олександр Капінос, Устим Голоднюк, Назарій Войтович, Василь Мойсей, Ігор Костенко, Тарас Слободян і Василь Аксенин. Усім їм посмертно присвоїли званн Героя України.

Виставка "Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії"
Виставка "Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії". Суспільне Тернопіль

Що відомо про Героїв Небесної Сотні

Під час Революції Гідності загинули 105 людей, таку кількість 11 квітня 2014 року назвав тодішній міністр охорони здоров`я Олег Мусій, який був керівником медичної служби Майдану. Загиблих учасників революції Гідності назвали "Небесна сотня". Серед Героїв Небесної Сотні – 7 жителів Тернопільщини: Олександр Капінос, Устим Голоднюк, Назар Войтович, Василь Мойсей, Ігор Костенко, Тарас Слободян і Василь Аксенин. Усім їм посмертно присвоїли звання Героя України.

На початок