Як допомогти дітям подолати стрес за допомогою спорту: черкаський тренер дав поради

Як допомогти дітям подолати стрес за допомогою спорту: черкаський тренер дав поради

Як допомогти дітям подолати стрес за допомогою спорту: черкаський тренер дав поради
. Суспільне Черкаси/ Наталі Соколан

Заняття спортом та фізичними вправами — доступний та дієвий спосіб подолати стрес, тривогу та негативні емоції, пов'язані з війною. Літні канікули — хороша можливість для дітей зосередитися на розвитку фізичних здібностей, розповів Суспільному викладач фізичної культури Черкаського професійного ліцею Олександр Коваль.

Олександр Коваль упродовж 20 років викладає фізкультуру у дітей в навчальних закладах Черкащии. Тренує дітей з баскетболу. Команди під його керівництвом ставали переможцями та призерами міських та обласних змагань. На уроках і тренуваннях навчає дітей чесності та справедливості у досягненні мети.

Літні канікули — хороша можливість для дітей перемкнутися з інтелектуальної діяльності (уроків, олімпіад) на розвиток фізичних здібностей, розповів Олександр Коваль.

Додає, що заняття спортом мають бути в задоволення, а навантаження бути помірними та збільшуватися поступово.

"При фізичній активності тіло через рухи позбавляється від накопиченої тривоги і стресу. Крім того, під час занять спортом мозок може "трішки відпочити" від негативних думок та перемкнутися на іншу сферу інтересів", — розповів тренер.

Якщо дитина займається командними видами спорту або з групою дітей, то це ще й хороша можливість знайти нові знайомства та друзів за інтересами.

"Щоб покращити свою фізичну форму, не обов'язково професійно займатися спортом. Можна розпочати зі звичайної зарядки, бігу в повільному темпі, плавання, їзди на велосипеді, піших прогулянок на свіжому повітрі. При цьому поступово збільшуючи навантаження та займаючись своїм улюбленим видом спорту".

Подолати стрес за допомогою спорту
Фото надані Олександром Ковалем

Вчитель фізкультури розповів, яким чином батьки можуть допомогти та підтримати дітей у прагненні до занять спортом.

"Гарною мотивацією для дітей є позитивний приклад батьків. Не засмучуйтеся, якщо не володієте жодним видом спорту. Можна розпочати заняття разом з дитиною. Підтримувати та заохочувати один одного".

Батькам важливо щиро цікавитися інтересами дитини, запитувати про навіть незначні, спортивні вміння чи успіхи, про друзів, з якими займаєтеся спортом. Можна запрошувати цих друзів у гості, відвідувати тренування чи змагання.

"Підтримуйте дитину, особливо при невдачах чи програшах. Діліться власним досвідом, як ви долаєте невдачі".

Спортивне тренування
Суспільне Черкаси/ Наталі Соколан, діти у парку проводять спортивне тренування

Можна разом з дитиною, розповів Олесандр, знайомитися з біографіями відомих спортсменів, де вони діляться своїми історіями успіху та подолання труднощів. Цей досвід стане в нагоді і при заняттях спортом, і в житті загалом.

"Важливо зважати на індивідуальність вашої дитини та її інтереси".

Подолати стрес за допомогою спорту
Фото надане Олександром Ковалем

Нормально, якщо ви з дитинства любите футбол, а син чи донька зацікавилися плаванням чи бігом. Важливо, щоб дітям було цікаво і в задоволення.

"Батьки не мають брати за мету виховати професійного спортсмена, а просто допомогти дитині бути у хорошій фізичній формі, прищепити любов до рухової активності та сформувати вміння поєднувати інтелектуальну та фізичну діяльність у своєму житті".

Як допомогти дітям подолати стрес за допомогою спорту
Суспільне Черкаси/Наталі Соколан, олімпійський день у Черкасах

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок