Обстріли Херсона та Веселого, збитки від засмічення земель. 505 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріли Херсона та Веселого, збитки від засмічення земель. 505 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Обстріли Херсона та Веселого, збитки від засмічення земель. 505 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, вид на місто з обстріляного російськими військами балкона багатоповерхівки, 3 липня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

505 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Армія РФ продовжує обстрілювати Херсон та Херсонську область. Водночас на Херсонщині долають наслідки штучної повені, яка виникла через підрив російськими військами Каховської ГЕС.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

У Херсонській громаді комісія обстежила близько трьохсот будинків, затоплених та зруйнованих армією РФ

Сімсот заяв від місцевих жителів у паперовому вигляді, ще більше — в електронному. Наразі комісія обстежила близько трьохсот підтоплених після підриву Каховської ГЕС та зруйнованих обстрілами РФ будинків у Херсонській громаді. Як фахівці фіксують руйнування – дізналось Суспільне.

Будинок Валентини Крупнікової був підтоплений майже до покрівлі, цвяхи позалишались, а глина ледь трималася, розмокла та впала. Жінка прожила тут 60 років. Через підтоплення внаслідок підриву російськими військовими Каховської ГЕС оселю затопило. Жінка розповідає, звернулася до районної ради для відшкодування збитків. Наразі її будинок оглядають члени комісії з обстеження та надання компенсації за пошкоджене житло. За словами пані Валентини, вся оселя пішла під воду.

Заступник голови комісії з обстеження та надання компенсації за пошкоджене житло Денис Холодов говорить, оглянути будинок можуть тільки у присутності власника. На сьогодні обстежили близько 300 будинків. Працюють за електронними та паперовими заявами, які люди реєструють у ЦНАПІ або в районних радах міста.

"Їх близько 700 паперових на сьогодні, в електронному набагато більше. Не вистачає людей, щоб охопити. Є моменти, коли люди приходять на об'єкт, але власника немає. Власник евакуювався, а без нього не можна проводити обстеження, воно буде неактуальне, тобто не можуть потрапити в будинок всередину. Доводиться людину повідомляти, вона має знайти час, щоб відкрити помешканні, щоб могла група повернутися", — говорить Холодов.

Будинок Ірини Артамонової також був підтоплений після підриву Каховської ГЕС, жінка говорить – вода знищила двері, вікна, меблі та міжкімнатні перекриття. Все майно довелося викинути.

"Тут не просто вода стояла, такий був бруд, що треба було скоріше все робити. По дому видно, що води десь під дах було. Перше, куди звернулась, це до відділу поліції, написали заяву, нам дали витяг. З ним нас прийняли у Корабельній раді й там вже були інші всі процедури", — каже Ірина.

Комісія також обстежує житло пошкоджене обстрілами. За словами Дениса Холодова, у Херсонській територіальній громаді компенсацій надали на три мільйони гривень.

"Після влучання загорівся будинок. Почала шукати чоловіка, і зрозуміла, що він загинув". Херсонка про обстріл армії РФ

Російські військові продовжують обстрілювати деокуповане правобережжя Херсонщини. Били по Херсонському, Бериславському та Каховському районах. Про наслідки обстрілів херсонці розповіли кореспондентам Суспільного.

Херсонка Валентина показує свій будинок, який російські військові обстріляли 12 липня. Внаслідок влучання снаряда виникла пожежа. Її чоловік Анатолій говорить, що у будинку вигоріли стелі в кімнатах.

"Вчора о третій дня я лежав, відпочивав і воно як бахнуло. А шпаклівка з сіткою зі стелі впала. Я вискочив. Дах знесло увесь", — згадує чоловік.

Під час обстрілу загинув чоловік сестри, розповідає Валентина.

"Зятя вбили, сестра лишилася жива. У нас кожного дня зранку і вночі. На Забалці безперестану стріляють, зранку і до ранку", — говорить жінка.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Армія РФ обстріляла Дудчани: поранений чоловік

Військові РФ ввечері обстріляла Дудчани, поцілили у житловий будинок. Пораненого 71-річного чоловіка шпиталізували, повідомила у Telegram ОВА.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Ймовірний обстріл Берислава та громади

Ймовірний авіаційний обстріл Берислава та громади, повідомив у Telegram керівник РВА Літвінов. Він закликав жителів перебувати в укриттях.

Херсонська область - повітряна тривога!

У Генічеському районі Херсонщини окупанти примусово виселяють місцевих жителів, які досі не отримали громадянство РФ

У Генічеському районі Херсонської області окупанти примусово виселяють до Росії українських громадян, які до цього часу не отримали або відмовились від громадянства РФ. Про це у Facebook повідомив Генштаб ЗСУ.

Зокрема, виселяють й родини з дітьми та людей похилого віку. В їх будинки окупанти заселяють, зазвичай, представників національних меншин з малозабезпечених верств населення Російської Федерації.

На Херсонському напрямку армія РФ обстріляла протягом доби шість населених пунктів

На Херсонському напрямку протягом доби армія РФ завдала авіаційного удару по Козацькому. Також з артилерії обстріляла Золоту Балку, Михайлівку, Антонівку, Чорнобаївку, Кізомис та Херсон, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

На війні загинув боєць з Херсонщини Костянтин Яременко

Під час виконання військового обов’язку на російській війні загинув житель Херсонської області Костянтин Яременко, повідомив у Telegram керівник Бериславської РВА Володимир Літвінов.

Військовий був жителем Високого Тягинської територіальної громади Бериславського району. Він загинув 22 травня 2023 року.

Армія РФ намагається повернути втрачені позиції на лівобережжі Херсонщини

На лівобережжі Херсонщини російські військові намагаються відновити свої позиції, втрачені після підриву Каховської ГЕС. Про це в телемарафоні "Єдині новини" повідомила керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

За її словами, військові РФ використовують верхні поверхи в населених пунктах де ще не зійшла вода для розташування мінометних і кулеметних розрахунків. Таким чином намагаються посилювати обстріли протилежного берега.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Херсонська область - повітряна тривога!

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом вбивства військами РФ жінки у Микільському

Прокурори Херсонської області розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством. Дані щодо поранених внаслідок обстрілу військами РФ Микільського уточнюються, повідомила у Telegram Херсонська обласна прокуратура.

У Херсоні потрібна кров другої позитивної групи

Херсонському обласному центру служби крові на 14 липня терміново потрібні донори компонентів другої позитивної групи. Забір крові відбувається з 8 до 13 години за адресою: Миколаївське шосе, 7.

Внаслідок обстрілу Микільського загинула жінка

Російські війська обстріляли Микільське на Херсонщині. Загинула 85-річна жінка, повідомив Суспільному керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков.

Російська армія з артилерії вдарила по Золотій Балці

Російська армія зранку з артилерії вдарила щонайменше десять разів по Золотій Балці Новоолександрівської громади, повідомила у Telegram Херсонська ОВА.

Пошкоджені господарські споруди та адміністративна будівля. Загиблих та поранених немає.

Поліція на Херсонщині за добу відкрила 20 кримінальних проваджень

За минулу добу на Херсонщині правоохоронці відкрили 20 кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів російських військ та відреагувала на 371 заяву громадян про кримінальні правопорушення, повідомила у Facebook поліція Херсонської області.

На Херсонщині через обстріли знеструмлені чотири населені пункти

Внаслідок російських обстрілів на Херсонщині станом на 13 липня знеструмлені чотири населених пункти, повідомило у Telegram Міненерго.

У Херсоні без енергопостачання залишаються 12,9 тисячі споживачів, йдеться у повідомленні.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

У Херсоні рятувальники загасили пожежу на несанкцінованому сміттєзвалищі

У Херсоні 12 липня рятувальники 1, 2 та 3 державних пожежно-рятувальних частин гасили пожежу на площі 150 кв м. Горіло несанкціоноване сміттєзвалище. Ймовірно загоряння сталося через людську недбалість, швидко поширилося та набуло великих масштабів, повідомило ГУ ДСНС у Херсонській області.

Наразі пожежу локалізували, її контролюють рятувальники.

Херсонська область - повітряна тривога!

У лікарні помер чоловік, який був поранений при обстрілі Гаврилівки

Чоловік, який учора отримав поранення під час обстрілу військами РФ Гаврилівки на Херсонщині, помер у лікарні, у Telegram повідомив керівник Бериславської РВА Володимир Літвінов.

12 липня армія РФ обстріляла три громади Бериславського району. Снаряди влучили в будинки.

Армія РФ вночі атакувала Антонівку та Херсон

Російська армія в ніч на 13 липня атакувала Антонівку та Херсон, повідомила в Telegram МВА. За добу 33 рази обстріляла територію Херсонської міської територіальної громади, використала для цього 170 снарядів.

Ураження зафіксували в Херсоні, Антонівці, Садовому, Зимівнику, Молодіжному, Інженерному та Наддніпрянському. Одна людина загинула, двоє поранених, йдеться в повідомленні.

Російська армія 76 разів обстріляла Херсонщину: загинули двоє людей, троє поранених

Впродовж 12 липня армія РФ з мінометів, артилерії, танків, "Градів", авіації, гранатометів та безпілотників 76 разів обстріляла Херсонську область. Випустила по її території 487 снарядів, по Херсону — 33.

Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області. Через російську агресію дві людини загинули, ще троє — поранені, йдеться в повідомленні.

Армія РФ обстріляла понад 20 населених пунктів на південному напрямку

Російська армія 12 липня намагалась стримати наступ Сил оборони та обстріляла понад 20 населених пунктів на лінії зіткнення. Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на ранок 13 липня.

Зокрема на Херсонщині під обстрілами перебували — Шляхове, Тягинка, Ромашкове, Софіївка, Станіслав та Херсон, йдеться в повідомленні.

На початок