Колектив скрипалів SicVentus з Тлумача на Франківщині переміг у міжнародному фестивалі

Колектив скрипалів SicVentus з Тлумача на Франківщині переміг у міжнародному фестивалі

Колектив скрипалів SicVentus з Тлумача на Франківщині переміг у міжнародному фестивалі
. Фото: Лідія Пелех

Колектив скрипалів SicVentus з Тлумача, що на Івано-Франківщині, переміг у міжнародному фестивалі "Kiten Art Fest". Він проходив із 25 червня до 2 липня у місті Китен в Болгарії. У фестивалі взяли участь приблизно 100 колективів. Про це Суспільному розповіла керівниця колективу Лідія Пелех.

З її слів, путівку в Болгарію отримали взимку, виборовши гран-прі фестивалю "Зимовий Оскар" у Трускавці.

Скрипалі з Івано-Франківщини перемогли на фестивалі у Болгарії
Скрипалі з Тлумача перемогли у міжнародному фестивалі у Болгарії. Фото: Лідія Пелех

"Нашою візитівкою було "від Миколая до Покрови" — ми за 5 хвилин розказали людям про наші традиції, звичаї та свята. Те, чим живе наш регіон, і чим живуть наші діти. Тому що все те, що відбувається в нашому регіоні, ми намагаємося вміти і знати, як популяризувати. На другий день був сам конкурс. Ми туди привезли наш "Аркан". Це — те, що презентує наше Прикарпаття. Це — нематеріальна спадщина нашого народу", — розповідає Лідія Пелех.

Колектив SicVentus з Прикарпаття виборов перемогу міжнародному фестивалі
Скрипалі з колективу SicVentus. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

За її словами, композиція "Аркан", з якою колектив переміг на фестивалі, досить складна, адже окрім гри на скрипці, тут є поєднання руху з відбиванням ритму. Лідія Пелех також додає: твір виконаний у стилі фолькрок. Фонограму до композиції написав бас-гітарист Роман Годзінський.

"Ми йшли довго до цієї мети, щоб виступити там — на такій великій сцені. Ми грали і нам люди аплодували. Враження були дуже класні, коли нам сказали, що в нас — гран-прі. Ми дуже раді, бо там було багато суперників", — розповідає учасниця колективу Люда Попрожук.

Музичний інструмент, скрипка
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

За словами керівниці ансамблю, на фестивалі виступили 12 учасників колективу. Наймолодша учасниця — 6-річна Злата Возиловська. Її дідусь Іван Кухарчук розповідає: на третій день конкурсу організатори провели українську ходу. Цей момент фестивалю став одним із найбільш пам'ятних.

Колектив скрипалів SicVentus з Прикарпаття переміг у міжнародному фестивалі. Наймолодша учасниця ансамблю — Злата Возиловська. Їй 6 років
Наймолодша учасниця ансамблю SicVentus — 6-річна Злата Возиловська. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Було дуже зворушливо — до глибини душі, майже до сліз. Бо всі учасники, а це — приблизно 900 людей, — були в національних вишиванках з українськими прапорами. І хода була під українську музику, під український гімн", — каже Іван Кухарчук.

На згадку про перемогу у фестивалі учасники ансамблю намалювали на стіні табору в Болгарії свій логотип і залишили відбитки долонь, розповіла Лідія Пелех. З її слів, це – третє гран-прі колективу упродовж 2023 року, здобуте на всеукраїнських та міжнародних конкурсах.

Скрипалі ансамблю SicVentus з Тлумача перемогли у міжнародному фестивалі у Болгарії
На згадку про перемогу у фестивалі учасники ансамблю намалювали на стіні табору в Болгарії свій логотип і залишили відбитки долонь. Фото: Лідія Пелех

Мер Тлумача Ігор Петрук каже: міська рада підготувала клопотання до управління культури, національностей і релігій Івано-Франківської обласної військової адміністрації, аби колективу SicVentus надали звання "зразкового".

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок