"Тут «на халяву» не прокатить". Метальник списа Фельфнер — про очікування від "основного старту" на Євро U23

"Тут «на халяву» не прокатить". Метальник списа Фельфнер — про очікування від "основного старту" на Євро U23

Ексклюзивно
"Тут «на халяву» не прокатить". Метальник списа Фельфнер — про очікування від "основного старту" на Євро U23
. Артур Фельфнер на Європейських іграх-2023. Фото: Getty Images

Ексклюзивний коментар призера Європейських ігор-2023 для Суспільне Спорт.

Молодіжний чемпіонат Європи з легкої атлетики стартує у фінському Еспоо в четвер, 13 липня. Збірна України буде представлена на турнірі в складі 41 спортсмена.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор молодіжного Євро з легкої атлетики в Україні. Дивіться трансляції наживо на сайті Суспільне Спорт, а також на місцевих телеканалах Суспільного.

Свій дебютний Євро U23 у Фінляндії проводитиме Артур Фельфнер. Метальник списа вже перемагав на чемпіонатах Європи (2021) та світу (2022) серед юніорів — у віковій групі до 20 років.

Минулого року Фельфнер дебютував на дорослому чемпіонаті Європи в Мюнхені, цього сезону — на Європейських іграх, де виборов "бронзу". Того ж місяця, у червні, українець уперше в кар'єрі взяв участь в етапі Діамантової ліги, посівши шосте місце у швейцарській Лозанні.

Про умови перебування у Фінляндії, очікування від турніру та враження після старту в Дамантовій лізі 19-річний Фельфнер розповів у ексклюзивному коментарі для Суспільне Спорт.

  • Про плани на чемпіонат Європи U23:
"Хочу реалізувати себе, відкорегувати помилки. В принципі, це мій основний старт — тут уже будемо намагатися показувати результат".

"Тут, до речі, на стадіоні синя гума, яка мені дуже подобається. Я на ній показую завжди досить хороші результати. Сподіваюсь, що й цього разу все буде. Метраж? Якнайдалі. 82 метри — буде добре, але хочеться трошки більшого".

Фельфнер
Артур Фельфнер на Європейських іграх-2023. Фото Сергія Захарченка / Суспільне Спорт
  • Про умови на чемпіонаті Європи:

"Цей стадіон мені не знайомий, тут ще жодного разу не був. Але сьогодні навіть на розминку не поїхав з усією командою на основний стадіон. Поїду після обіду на сектор запасний для розминки. Мені, якщо є синя гума, то, в принципі, не треба їхати. Все буде добре".

"На Європейських іграх теж було таке покриття. Синя гума, в основному, дуже м’яка —мені це дуже подобається. Якщо червона, вони є різні: м’які або ні, але як правило, то вона жорстка для мене. Мій пріоритет — у швидкості, тому по синій, м’якій гумі мені набагато краще біжиться. Набагато краще відчуваю себе і можу метати".

"У Гельсінкі я ще не був. Наш готель знаходиться у 30 хвилинах їзди від Еспоо, де будуть змагання. Ми живемо в самому центрі. Це щось нове для мене. Бо на попередніх зборах у Фінляндії, можна сказати, я був у селі: там хороші умови, але вийти немає куди — навколо ліс".

Фельфнер
Арена в Еспоо. European Athletics U23 Championships Espoo 2023
  • Про скасування кваліфікації в турнірі з метання списа:

"13 липня в нас мала відбутися кваліфікація, але приїхало тільки 16 атлетів у метанні. Тому організатори скасували [відбір] і проведуть одразу фінал".

"З одного боку це краще, бо не треба зайвий раз витрачати сили; а з іншого боку, через те, що 16 метальників, це будуть досить довгі змагання: всі по три спроби виконають, а потім вже найгірші відсіюються, і лишиться тільки вісім. Буде трохи довше за часом і незручно, але нормально".

  • Про конкуренцію на чемпіонаті Європи:

"Звичайно, більше концентруюся на своїй роботі, дивлюся на свої похибки. Але тут вже буде конкуренція досить сильна. Атлети до 23 років — це, можна сказати, як дорослий рівень. Багато хлопців метають за 78-79 метрів".

"У одного з хлопців з Фінляндії, Топіаса Лайне, є в активі результат за 81 метр. Він 2001 року народження, був чемпіоном Європи-2021 серед молоді, там він і зробив свій особистий рекорд. Зараз у нього в сезоні 79 метрів. Будемо з ним конкурувати. З ним я не метав жодного разу, але коли був молодшим, то дивився, як він метає. Мені подобається його техніка, і хотілося завжди з ним позмагатися — от 15 липня буде можливість".

"Тут уже «на халяву» не прокатить. Треба метати і виборювати цю медаль. Я думаю, що впораємось, будемо намагатися".
  • Про враження від Діамантової ліги:

"Намагався впоратися з мандражем. В принципі, у мене це вийшло. Трішки не впорався з розбігом. А так, загалом усе сподобалось, конкуренція така, якої я хотів. Була заключна спроба в район хороших метрів, на які я очікував, але випав трохи за лінію на два сантиметри. Вже на цих змаганнях, думаю, таких помилок не буде, і на молодіжному чемпіонаті Європи зможу показати результат".

"Дивився на своїх суперників, бо мені було дуже цікаво. Хлопці в секторі дуже підтримували і вони всі дуже дружні, навіть не очікував, що така атмосфера буде. Дуже класно. Перед виходом в сектор по плечу поплескав олімпійський чемпіон Нірадж Чопра. Ми з ним були на зборах, тренувалися разом. Він спитав: «Готовий?» Я кажу: «Так, так. Готовий!» Він, до речі виграв, цей етап. Крута атмосфера, дуже сподобалось".

  • Про "бронзу" Євроігор-2023:

"Медаль стала для мене досить неочікуваною — я зовсім не розраховував. Дивився змагання у найвищому дивізіоні та думав, що мене «обметають». У заключних спробах хлопці почали додавати, але трохи мене не дістали, зупинилися на 81 метрі. Зовсім неочікувано".

"Як на мене, то це «халява». Я не знаю, мені всі кажуть, що кожна медаль — зароблена. Але мені здається, що низький результат для третього місця. В принципі, все ж задоволений".
  • Про виконання спроб:

"Раніше у мене ніколи не виходило з першої спроби метати далеко. Дуже не виходило. Зараз, цього року, почав метати з першої чи другої спроби. І на Діамантовій лізі з першої спроби показав результат основний".

"Як правило, перша спроба робиться обережно і на техніку, а потім, якщо вона зарахована, у наступних ти намагаєшся додавати у швидкості та інших моментах. Якраз у мене зараз вона виходить, а потім я починаю заводитись, набігати і не завжди виходить. Але, в принципі, воно колись й вийде".

Хто такий Артур Фельфнер

  • 19-річний український метальник списа, що представляє Київську область.
  • Чемпіон світу (2022) та Європи (2021) з легкої атлетики серед спортсменів U20.
  • Учасник дорослого Євро-2022, де зупинився на етапі кваліфікації з найкращим результатом у 76.06 метра.
  • Особистий рекорд українця — 84.32 метра, встановлений у червні 2022 року на змаганнях у словацькому Шаморіні.
На початок