На Львівщині розпочали жнива: чи вродив ячмінь

На Львівщині розпочали жнива: чи вродив ячмінь

На Львівщині розпочали жнива: чи вродив ячмінь
Жнивна кампанія на Львівщині, 12 липня 2023 рік. Суспільне Львів

На Львівщині тривають жнива. Фермери почали збирати озимий ячмінь. Дехто з аграріїв через заборону експорту продукції до Євросоюзу починає тепер шукати внутрішні ринки збуту зерна. Кореспонденти Суспільного побували у селі Воля-Висоцька та дізналися, яка ситуація там.

На полях аграрного підприємства Андрія Войтенка четвертий день збирають ячмінь. Жнива озимої культури розпочали неподалік села Воля-Висоцька.

"Врожай не скажемо, що гірший, аніж торік. Принаймні, що стосується озимого ячменю. Це перша культура, яку ми збираємо. Далі буде видно. Збираємо зараз озимий ячмінь. Це 65-70 центнерів з гектара. В принципі, врожаєм задоволені", — каже директор аграрного підприємства Андрій Войтенко.

На Львівщині розпочали жнива: збирають врожай ячменю
На Львівщині розпочали жнива: збирають врожай ячменю. Суспільне Львів

Крім ячменю, фермер вирощує пшеницю, ріпак, кукурудзу, соняшник та сою. Аграрій зауважує, що раніше експортував продукцію за кордон. Та зараз доводиться шукати покупців і в Україні. Адже Єврокомісія подовжила заборону на імпорт української агропродукції, каже Андрій Войтенко.

"Ціни на внутрішньому ринку набагато нижчі, аніж за кордоном. Якщо взяти озимий ячмінь, то на сьогодні ціна в Україні – три з половиною-чотири з половиною тисячі за тонну. А за кордоном – шість тисяч, шість з половиною. Це суттєва різниця", — говорить Андрій Войтенко.

На Львівщині розпочали жнива: збирають врожай ячменю
На Львівщині розпочали жнива: збирають врожай ячменю. Суспільне Львів

Попри дощову погоду, жнива на Львівщині розпочалися в такі ж терміни, як і торік, каже директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

"На Львівщині засіяно близько 745 тисяч гектарів зернових і олійних культур. Більша частина — а саме 425 тисяч га — засіюють сільськогосподарські підприємства. Погода дійсно заважає, тому що є надмірна вологість, дощі, і це стримує трішки жнивну кампанію. Але я думаю, що ми завершимо її вчасно і бажано з врожаєм, не менше, ніж рік тому", — каже директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман.

За словами Тетяни Гетьман, цьогоріч в регіоні зменшилися посіви пшениці та кукурудзи. Натомість фермери стали більше вирощувати ріпаку та сої, адже їх можна переробити на олію.

На початок