У Кропивницькому судять екскерівника підприємства "Дніпро-Кіровоград". Підозрюють у службовій недбалості

У Кропивницькому судять екскерівника підприємства "Дніпро-Кіровоград". Підозрюють у службовій недбалості

У Кропивницькому судять екскерівника підприємства "Дніпро-Кіровоград". Підозрюють у службовій недбалості
Судять колишнього керівника підприємства "Дніпро-Кіровоград". Кіровський суд, Кропивницький. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому судять колишнього керівника обласного комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград" Романа Ілика. Підозрюють у службовій недбалості. А саме, що закупив за завищеними цінами машини для підприємства у рамках кредитної угоди України зі Світовим банком. Завдана шкода понад три мільйони гривень, розповів прокурор Володимир Барабаш. Якщо провину доведуть, обвинувачуваному загрожує позбавлення волі від 5 до 8 років. Роман Ілик не згодний з обвинуваченням та свою провину не визнає.

Справу розглядають у Кіровському районному суді. Роман Ілик був директором обласного комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград" у 2011-2021 роках. Нині він керівник комунального підприємства "Житомирводоканал". Бере участь у засіданні онлайн.

Зі слів прокурора, судове слідство стосувалося закупівель за завищеними цінами машин для водопостачального підприємства за кредитні гроші.

У квітні 2014 року Уряд України уклав договір про позику між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку в рамках проєкт "Розвиток міської інфраструктури – 2". Проєкт передбачав впровадження декількох проєктів, у тому числі у Кропивницькому. Загальна сума кредиту обласному підприємству – 47 мільйонів доларів США.

За кредитні гроші, за даними прокурора, Роман Ілик купив за завищеними цінами такі машини: автомобілі ГАЗ-2705 – 10 штук, мікроавтобуси марки ГАЗ 32212 – 4 штуки, вантажно-пасажирський автомобіль "Електротехнічна лабораторія" на шасі ГАЗ 2705 та вантажно-пасажирський автомобіль лабораторію водопостачання на шасі ГАЗ 2705. "Майнова шкода внаслідок вчинених Іликом кримінальних правопорушень складає 3 мільйони 783 тисячі 460 гривень".

Колишній керівник підприємства своєї провини не визнає. "З обвинуваченням не погоджуюсь, своєї вини, у будь-якому озвученому правопорушенні не визнаю. Всі закупівлі, які проводились за кредитними грошами Світового банку, проходили перевірку не тільки працівниками "Дніпро-Кіровоград", а й центральною групою, що здійснює управління проєктами для Міністерства регіонального розвитку, в тому числі самим Світовим банком. І угоди підписувались тільки після того, як закупівлі погодив представник Світового банку".

Адвокат підозрюваного Вадим Коротич сказав, дане обвинувачення необґрунтоване. "Під час розгляду справи ми з’ясуємо всі обставини, і я впевнений, що суд прийде до висновку щодо необґрунтованості пред’явлених всіх обвинувачень".

На наступному засіданні, за два тижні, розглянуть письмові докази у справі, повідомив суддя Володимир Поступайло.

Відповідно до статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

На початок