Італійський художник створює мурал у тимчасово окупованому Росією Маріуполі

Італійський художник створює мурал у тимчасово окупованому Росією Маріуполі

Італійський художник створює мурал у тимчасово окупованому Росією Маріуполі
. Колаж Суспільне Культура, Фото: скріншоти зі сторінки jorit у Instagram, @dilkone/Twitter

Італійський вуличний художник Йоріт Чіро Черулло, який малює під псевдонімом Jorit, створює стінопис в тимчасово окупованому Росією Маріуполі. Про це 11 липня повідомив у Twitter український митець Віталій Грех, відомий під псевдонімом Dilkone.

"Італійський художник Jorit прямо зараз малює мурал в окупованому українському Маріуполі. На голову не налазить, як можна бути таким корисним проросійським агентом і не нести за це відповідності", — написав він.

Jorit опублікував у своєму Instagram відео роботи над стінописом. У підписі до відео він стверджує, що на території окупованих Луганської та Донецької областей нібито нема кого визволяти, а все, що там відбувається, зовсім не так, як розповідають по телевізору.

мурал
Італійський художник опублікував відео створення муралу. Скриншот зі сторінки у Instagram

На його думку, підтримувати потрібно "народ Донбасу, який 8 років бореться за звільнення від режиму Києва, у якому вже не лишилося нічого демократичного". Художник також написав, що "вони брехали" про В'єтнам, Афганістан, Ірак, Балкани, Лівію та Сирію, але не уточнив, кого має на увазі.

До цього італієць перебував на території Росії, про що свідчать інші його дописи в соцмережі. Своє перебування в Маріуполі художник підтвердив у сториз.

Jorit відомий тим, що у березні 2022 року в рідному Неаполі намалював стінопис із зображенням російського письменника Федора Достоєвського і написом "Світ врятує краса". В очах письменника на муралі — дитина в кольорах самопроголошеної "ДНР".

мурал
Італійський художник створив мурал у Неаполі. Скриншот зі сторінки у Instagram

Віталій Грех тегнув під своїм дописом міністра зовнішніх страв Дмитра Кулебу з проханням зреагувати на створення муралу в Маріуполі.

Маріуполь опинився під тимчасовою російською окупацією 20 травня 2022 року — коли захисники міста остаточно вийшли з "Азовсталі". Росія з того часу намагається приховати свої злочини в Маріуполі, зокрема розбирала завали драмтеатру, тож встановити точну кількість загиблих тепер неможливо.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок