Мистецькі колекції музеїв Острога на Рівненщині зроблять віртуальними

Мистецькі колекції музеїв Острога на Рівненщині зроблять віртуальними

Оцифрування ікон, стародруків, скульптури і живопису в Острозі зі гроші УКФ
. Фото: Facebook Острозький замок - Державний історико-культурний заповідник м. Острог

Мистецькі колекції музеїв Острога на Рівненщині зроблять віртуальними. Ідеться про збірки творів місцевої іконописної школи, скульптури, живопису і стародруків. Їх оцифрують у рамках реалізації проєктів, які перемогли в конкурсі Українського культурного фонду й отримали фінансування.

Загалом в Острозі у 2023 році за гроші УКФ реалізують шість грантових проєктів, орієнтованих на збереження культурної спадщини. Їх втілюватимуть команди чотирьох громадських організацій. Детальніше про них розповіли проєктна менеджерка Town Image Studio Олеся Гощук та директорка Музею історії Острозької академії Анастасія Хеленюк.

Онлайн галерея скульптур і живопису

У партнерстві з Міжнародним благодійним фондом "Відродження Острозької академії" оцифрують три мистецькі колекції з фондів музею університету. Його директорка Анастасія Хеленюк зазначила, що це найцінніші їхні збірки:

"За підтримки УКФ цьогоріч ми оцифровуємо дві колекції скульптурних робіт, це твори видатних діячів діаспори українського походження Міртали Пилипенко і Петра Капшученка. А також 76 робіт видатного мистецтвознавця і художника Володимира Овсійчука з нашої збірки. На жаль, умови війни не дають можливості зараз експонувати ці колекції нашим відвідувачам. Тому цифровізація — це не лише про збереження і захист колекцій, а й про можливість їх показати в онлайн-форматі не лише в Україні, а й людей за кордоном познайомити з нашою мистецькою спадщиною".

Зі слів Анастасії Хеленюк, оцифрування в рамках реалізації проєкту розпочали 1 червня. За п'ять місяців на сайті музею історії Острозької академії створять віртуальну галерею з фотографіями і описом кожного експонату. Також планують записати короткий інформативний відеоролик про кожну колекцію і авторів цих робіт.

Віртуальний музей острозьких стародруків та ікон

"Братство імені князів Острозьких" оцифрує ікони з колекції Державного історико-культурного заповідника. Це зразки місцевої іконописної школи, повідомила Олеся Гощук:

"В Острозі діяла потужна іконописна школа і в рамках проєкту будуть оцифровані 40 старовинних ікон та створений віртуальний музей, який об'єднає цю спадщину на єдиному порталі. Ще один проєкт, який реалізовуватиме братство — оцифрування стародруків, які знаходяться в Музеї книги та друкарства Острога, буде оцифровано 40 цінних видань з його колекції. Вони будуть доступні для всіх відвідувачів, їх можна буде погортати і на планшетах, які є в музеї і, звичайно, розмістять на цифрових платформах".

Мистецькі колекції музеїв Острога на Рівненщині зроблять віртуальними
Представники громадських організацій, які реалізовуватимуть проєкти за підтримки УКФ. Фото: Facebook Рівненська обласна рада

Мультики про князів Острозьких

Фінансування УКФ у 2023 році отримали і два проєкти громадської організації "Town Image Studio".

"Один націлений на популяризацію спадщини князів Острозьких, без цієї теми не обходиться жоден грантовий рік в Острозі. В рамках даного проєкту буде створена серія анімаційних відео, пов'язаних з князями Острозькими. В цікавому інтерактивному легкому форматі ми хочемо донести до широкої цільової аудиторії історію про князів і їхню спадщину, яка об'єднує не лише Україну, а й сусідні країни, наприклад, Польщу і Литву. Також Town Image Studio створить центр культурних креативних індустрій. Це проєкт, який націлений на навчання молоді, зокрема роботу з інноваційними технологіями, в першу чергу у сфері культури. Такими, як 3D друк, анімаційний дизайн, використання штучного інтелекту", — розповіла проєктна менеджерка Town Image Studio.

Мистецькі колекції музеїв Острога на Рівненщині зроблять віртуальними
Олеся Гощук презентує проєкти, які реалізують в Острозі у 2023 році. Фото: Facebook Острозький замок - Державний історико-культурний заповідник м. Острог

Інтерактивна мапа пам'ятних місць УПА

Зі слів Олесі Гощук, шостий проєкт за гроші УКФ реалізує громадська організація "Рівненська Горинь". Він присвячений УПА і передбачає каталогізацію пам'ятних місць упівців на Рівненщині. Зокрема, в його рамках розроблять інтерактивну мапу цих об'єктів, оцифрують їх і опишуть.

"Шість проєктів загалом отримали понад чотири мільйони гривень, деякі з них мають невелике співфінансування, яке забезпечується організаціями відповідно до вимог фонду. Загалом, треба оцифрувати близько 200 експонатів до 31 жовтня. Грантовий рік за підтримки УКФ досить короткий. І всі проєкти повинні бути реалізовані з початку червня до зазначеного терміну. Часу насправді дуже мало, тож будемо працювати в дуже активному режимі", — підсумувала Олеся Гощук.

Мистецькі колекції музеїв Острога на Рівненщині зроблять віртуальними
Фото: Facebook Острозький замок - Державний історико-культурний заповідник м. Острог

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок