"У декого зруйновані будинки або окуповані міста".У ліцеї на Буковині облаштували прихисток для вимушених переселенців

"У декого зруйновані будинки або окуповані міста".У ліцеї на Буковині облаштували прихисток для вимушених переселенців

"У декого зруйновані будинки або окуповані міста".У ліцеї на Буковині облаштували прихисток для вимушених переселенців
. Кімната у гуртожитку для вимушених переселенців у Глибоці. Фото: Чернівецька ОВА

У гуртожитку Глибоцького професійного ліцею облаштували прихисток для вимушених переселенців. Там капітально відремонтували четвертий та п'ятий поверхи, облаштували кухню й душові. У гуртожитку зможуть проживати понад 110 людей – наразі він заповнений майже на половину.

Про це у коментарі Суспільному повідомив директор ліцею Микола Макаревич.

У гуртожитку приймають переселенців, які потребують довготривалого проживання, оскільки їхні будинки зруйновані чи розташовані на тимчасово окупованих територіях. Зараз у прихистку живуть люди з Донецької, Луганської та Харківської областей.

Серед них — Оксана Рубан з окупованого Сєвєродонецька. У Чернівецьку область вона приїхала торік у квітні. Спочатку жила у школі в Чернівцях, а коли там розпочалося навчання, переїхала до Глибоки.

"Ми звикли жити у школі, а як приїхали сюди, то були трохи шоковані. Там ми всі разом жили, спілкувалися й було весело. Тут маємо окремі кімнати разом з мамою. Їй вже 82 роки, трохи важко підійматися на четвертий поверх", – каже жінка.

У гуртожитку Оксана разом з іншими переселенцями живе безплатно, а їжу купують та готують самостійно. Каже, умови у прихистку комфортні, тому шукати інше житло не планує. Жінка працює дистанційно.

У ліцеї в Глибоці на Буковині облаштували прихисток для вимушених переселенців
У гуртожитку з нуля облаштували дві кухні. Фото: Суспільне Чернівці

"Надаємо прихисток з початку повномасштабного вторгнення"

Гуртожиток у ліцеї частково не використовували понад 20 років, каже директор закладу. З початку повномасштабного вторгнення у приміщеннях гуртожитку надавали прихисток, а тепер змогли відремонтувати.

Площа приміщень прихистку – майже 900 квадратних метрів. Там облаштували 28 житлових кімнат, чотири вбиральні та дві кухні. Це вартувало понад 5,5 мільйонів з обласного бюджету.

Також міжнародні організації та меценати надали ліжка, матраци, постіль, а також побутову техніку.

"У гуртожитку не було кухонь, то ми їх облаштували. Також люди можуть прийти на тренінги, які проводять благодійні організації в ліцеї, зустрічі з роботодавцями, а також консультації з психологами", – каже Макаревич.

Також у гуртожитку є укриття, яке може вмістити 180 людей.

Прихисток для вимушених переселенців у Глибоцькому ліцеї
Фото: Суспільне Чернівці

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected]

На початок