"Навіть у думках не було здаватися". Історія пораненого бійця НГУ, який проходить реабілітацію у Франківську

"Навіть у думках не було здаватися". Історія пораненого бійця НГУ, який проходить реабілітацію у Франківську

"Навіть у думках не було здаватися". Історія пораненого бійця НГУ, який проходить реабілітацію у Франківську
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Під час обстрілів на Луганщині у березні 2023 року старший солдат Національної гвардії України Олег Шушваль отримав осколкове поранення в спину та наскрізну рану легень. Зараз військовослужбовець проходить реабілітацію в Івано-Франківську. Олег Шушваль розповів Суспільному, що після завершення лікування планує повернутися на службу у військову частину.

"Снаряд влучив у дерево і осколки полетіли вниз — туди, де ми заховалися. Я почув такий звук "виходу". Через наступних кілька мілісекунд я вже в зовсім іншому місці лежу і не можу дихати", — так Олег Шушваль пригадує день, коли він отримав поранення.

Нацгвардієць каже: його життя врятував поранений побратим, який надав йому невідкладну домедичну допомогу.

Поранений на Луганщині нацгвардієць проходить реабілітацію у Франківську
Олег Шушваль з побратимом. Фото: Олег Шушваль

"Мене врятувало те, що він буквально п'ять секунд на себе виділив і одразу мене затягнув. У мене вже тоді кров йшла з рота і всі дуже боялися, що я не виживу", — розповідає боєць.

Чекати на евакуацію довелося приблизно чотири години, адже росіяни не припиняли вогонь, розповідає Олег Шушваль.

"Йшли приблизно півтора-два кілометри пішки. І все побратим каже мені: "Давай, ще сто метрів, ще сто метрів". Але насправді там було не сто метрів. Йшли пішки, бо навіть не було змоги ніяким транспортом під'їхати", — пригадує нацгвардієць.

Історія пораненого нацгвардійця Олега Шушваля, який проходить реабілітацію в Івано-Франківську
Нацгвардієць Олег Шушваль. Фото: Олег Шушваль

Олег Шушваль каже: від початку його ротації на Луганському напрямку росіяни постійно вели наступальні дії. У перший день перебування на позиції окупанти почали обстріл. Цей бій, за його словами, тривав упродовж трьох днів.

"Практично не спали. Майже нічого не їли, тому що стрілецькі бої тривалі у світлу пору дня — від самого ранку і аж поки не стемніє. Перша — артилерія, танки почали працювати, "термінатори""Термінатор" — російська бойова машина підтримки танків, призначена для дії у складі танкових формувань з метою ураження протитанкових засобів, різна техніка. З усього, що було, працювали по нас. Десь до обіду вони так працюють, а потім починає йти піхота", — розповідає військовослужбовець.

Нацгвардієць Олег Шушваль отримав поранення під час російського обстрілу на Луганщині
Третій праворуч — Олег Шушваль. Фото: Олег Шушваль

Воїн каже: попри великі втрати, росіяни продовжували наступальні дії, але відбивати їхні атаки вдавалося завдяки підтримці та злагодженій роботі усіх бійців.

"Вони намагалися зламати нас, щоб ми здалися або відійшли. Ми не здалися і не відійшли. Навіть у думках такого не було", — говорить Олег Шушваль.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок