"Незадоволені своєю зарплатою": експерт розповів, як змінився рівень доходу українців під час війни

"Незадоволені своєю зарплатою": експерт розповів, як змінився рівень доходу українців під час війни

гроші, зарплата
. Фото: Суспільне Рівне

Середня зарплата в Україні зросла на 10% у проміжку з другого кварталу 2022 року по другий квартал 2023 року, таку тенденцію зафіксували працівники порталу з пошуку роботи Work.ua. Однак українці зазначили, що все ж невдоволені своїм рівнем доходу. У звіті також вказали, що найбільш затребуваними наразі лишаються фахівці, пов'язані з обслуговуванням клієнтів, торгівлею та фінансами.

Про зростання зарплат в Україні, а також тенденції на ринку праці, в етері Суспільне. Спротив розповів директор з комунікацій сайту з пошуку роботи Work.ua Максим Пилипенко.

— В яких областях України зарплати зросли найбільше?

— Тенденція до зростання почалась саме у 2023 році. Вперше це було у лютому і пов'язано з тим, що саме в цей момент ринок праці почав переходити від роботодавця до шукача, тобто коли ринок праці насичувався пропозиціями роботи, а роботодавці почали зіштовхуватись із дефіцитом кадрів, конкурували за кандидатів і зарплата стала одним із інструментів. Щодо того, де саме зросли зарплати, то найбільший відсоток спостерігаємо переважно на заході України та в центрі, а найменше — на сході, півдні і півночі. Однак більший відсоток зростання зарплати на заході не говорить про те, що там зарплати найбільші. Скоріше відбулось вирівнювання зарплат по всій Україні.

Війна вплинула на зарплати й у прифронтових областях, там певний час вони просідали, але зараз бачимо тенденцію підняття зарплат до довоєнного рівня.

Середні зарплати в Україні
Графіка: Суспільне Рівне

— Зарплати яких фахівців зросли найбільше?

— Найбільше зростання ми помітили в офіціантів, їхня середня зарплата склала 15 тисяч гривень, та у кухарів — 16 тисяч гривень. Змінилась також зарплата у психологів. Ми зафіксували зростання навіть на 80% — з 10 до 18 тисяч гривень. Це пов'язано з тим, що саме у 2023 році психологи стали затребувані як в бізнесі, так і в громадському секторі, оскільки українцям потрібна підтримка.

— Як змінився ринок праці в умовах повномасштабного вторгнення РФ в Україну, які фахівці стали затребувані?

— Перелік посад, які мають попит, незмінний: це продавці-консультанти, менеджери з продажу, водії, бухгалтери і кухарі. Окрім того, саме в цей період зростає частка вакансій у категоріях будівництва, архітектури, готельно-ресторанного бізнесу, туризму, сфери обслуговування, роздрібної торгівлі.

— Кому знайти роботу найважче?

— Менша кількість відгуків на вакансії, порівняно з усіма посадами, у фахівців медичної галузі, зокрема, важко знайти лікарів УЗД, гастроентерологів, на них конкуренція найнижча.

— Чи задоволені люди оплатою своєї праці?

— З однієї сторони ми дивимось на те, як змінилась оплата, на ті гроші, які роботодавці пропонують у вакансіях, але з іншої — є такий показник, як інфляція. В Україні сьогодні відсоток інфляції вищий, ніж відсоток зростання зарплати. Так, ми прогнозуємо, дивлячись на всі показники і прогнози експертів, що зростання зарплат продовжиться ще до кінця року. Але більшість українців, згідно з опитуванням, незадоволені своєю зарплатою.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок