Хмельницьке кіно — у фіналі "Чілдрен Кінофесту"

Хмельницьке кіно — у фіналі "Чілдрен Кінофесту"

Хмельницьке кіно — у фіналі "Чілдрен Кінофесту"
. Фото: Суспільне Хмельницький

10-й кінофестиваль "Чілдрен Кінофест" стартував 30 червня і триватиме по 9 липня 2023 року. В межах фестивалю вже всьоме відбудеться дитячий конкурс. З поміж сотні короткометражних фільмів у фінал кіноконкурсу пройшов 21 фільм, знятий дітьми. Серед них й робота юної режисерки з Хмельницького Каміли Лаврентьєвої. Її фільм підіймає теми гендерної рівності та патріотизму.

"Мрія, що стала реальністю" — таку назву має короткометражний фільм хмельничанки Каміли Лаврентьєвої, який потрапив у фінал найбільшого в Україні кінофестивалю для дітей і підлітків "Чілдрен Кінофест". Її робота, з поміж сотні учасників, увійшла у двадцятку фіналістів. Шестихвилинна дитяча стрічка підняла теми гендерної рівності та патріотизму, каже режисерка.

Хмельницьке кіно — у фіналі "Чілдрен Кінофесту"
Уривок з фільму, де дівчата стріляють з лука, щоб військовий командир взяв їх воювати. Фото: Суспільне Хмельницький

"Наразі тема гендерної рівності та патріотизму є дуже актуальною в цей час. Під час воєнного конфлікту потрібно підтримувати один одного і вірити в нашу перемогу. У нашому сюжеті є четверо героїв: командир, ми з дівчатами троє добровольців, які хочуть вступити в армію заради того, щоб допомагати нашій Україні. Ми хочемо показати на що ми здатні. Ми не тільки можемо куховарити та допомагати по дому, а й можемо влучно стріляти з будь-якої зброї", — розповідає режисерка фільму.

У фільмі знялися однокласники. Солдаток – добровольців зіграли: Стефанія Сумнєвич, Регіна Сіроока та сама Каміла. У ролі військового командира підполковника — Тимур Янович. До речі, саме хлопець, запропонував тему гендерної рівності, говорить Каміла.

"Ми знімали на мій телефон. Якщо ми з дівчатами говоримо до командира, то командир знімає нас, якщо командир говорить, то хтось з дівчат знімає його. Операторами були всі. Монтував Янович Тимур", — пояснює Каміла Лаврентьєва.

Хмельницьке кіно — у фіналі "Чілдрен Кінофесту"
Стефанія та Каміла знімають уривок фільму для кінофестивалю. Фото: Суспільне Хмельницький

За сценарієм, аби довести полковнику свою боєздатність, розповідає Стефанія, дівчата виконували різні завдання.

"Дівчата можуть бути сильними, на рівні з хлопцями змагатися. Ми спочатку пішли бігати на площі, потім в парку зустрілися. Регіна пішла на випробування вестибулярного апарату, а ми з Камілою пішли стріляти з лука, а потім – лазертаг. Ми показували підполковнику свою боєздатність. І врешті решт він нас прийняв до армії", — розповідає акторка фільму.

Відзняти власний фільм та взяти участь у фестивалі запропонувала мама Каміли. Дочка загорілась цією ідеєю, говорить мама. Того року вони були активними глядачками фестивальних фільмів "Чілдрен Кінофест", брали участь у голосуванні на кращий фільм. Цьогоріч 12-річна режисерка наважилась представити своє кіно.

Хмельницьке кіно — у фіналі "Чілдрен Кінофесту"
Тимур Янович — зіграв у фільми роль військового командира. Фото: Суспільне Хмельницький

"Цей фестиваль – це знайомство з новим колективом, з новим світом і з можливостями. Я теж Камілі казала: хто знає, можливо це твоє майбутнє. Спробувати себе у цих зйомках — це одне, а ти побачила результат і побачиш усю цю атмосферу. Подивишся, що це таке взагалі – зйомка кіно. Я вірю в їхню перемогу", — розповідає мама Каміли.

Юні кінематографісти навчаються у Хмельницькому ліцеї № 17. Відвідують секцію стрільби з лука при Палаці творчості дітей та юнацтва. У майбутньому Стефанія бачить себе акторкою кіно, а Каміла мріє про славу всесвітньо відомого фотографа. Дівчинка навчається у фотогуртку. Переможців дитячого конкурсу "Чілдрен Кінофест" буде оголошено 9 липня, каже Каміла.

"Я дивлюся всі фільми фіналістів в Києві. Я вірю в нашу перемогу, взагалі я за усіх переживаю, щоб усі перемогли", — каже режисерка фільму.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок