Працівники шкіл і дитсадків Рівного не платитимуть за медогляд. Скільки на це витратять із бюджету

Працівники шкіл і дитсадків Рівного не платитимуть за медогляд. Скільки на це витратять із бюджету

Лабораторія
. Лабораторія. Ілюстративне фото: Pixabay

Працівники загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів Рівненської громади не платитимуть за проходження медогляду. Відповідні зміни до програми розвитку освіти 6 липня прийняла міська рада, заклавши в бюджеті на ці потреби майже 2 млн грн.

Коментуючи проєкт рішення, мер Олександр Третяк пояснив:

“Завжди працівники освітніх закладів проходять профогляд, до цього вони робили це за свій кошт. Цьогоріч ми, як роботодавець, робимо зміни, закладаємо кошти в бюджет, щоб працівники освіти проходили профогляд за рахунок бюджету”

Йдеться про приблизно сім тисяч людей, зазначив заступник начальника управління освіти Василь Харковець:

“Воно стосується всіх працівників: як педагогічних, так і обслуговуючого персоналу. В загальноосвітніх закладах працівники проходять профогляд один раз на рік, у дошкільних закладах — двічі на рік. Ніякі заклади назвати не можемо (йдеться про медзаклад, який отримає гроші за послугу, - ред), бо все буде через систему ProZorro”. Депутат Анатолій Чугуєвець запитав, чому інші галузі, які працюють із дітьми, не фінансують аналогічно. Депутат Юрій Осіпчук, який очолює медичну комісію, пояснив, що компенсація стосується саме навчальних закладів, які не заробляють власних коштів.

Водночас після дискусії мер пояснив, що питання профоглядів працівників інших сфер — прерогатива інших управлінь, а сьогодні питання — по галузі освіти. Таких пропозицій, зі слів Олександра Третяка, поки не отримували. Він уточнив, що раніше за такий профогляд працівник міг сплачувати від 500 до 900 гривень.

Депутат Святослав Клічук запропонував подумати над тим, аби не

“Наскільки я розумію, буде виконавець один, обраний через ProZorro. Є практика, коли кошти виплачуються як компенсація, а не як замовлення. Бо якщо кілька тисяч людей підуть в один заклад — там будуть черги. Нехай би всі ліцензовані заклади мали право надавати таку послугу, і людина йшла б туди, де їй зручно. І так ми не створювали б черги і дали можливість закладам заробити трохи грошей.

Депутат Юрій Осіпчук відповів на це так:

“Вся справа в керівниках закладів чи підприємств. Якщо є кошти на підприємстві — він заплатить за своїх працівників і вони пройдуть медогляд. Якщо немає коштів — управління нехай тоді напрацьовує це питання і будемо вирішувати це централізовано”

У підсумку за зміни до програми розвитку освіти проголосували 35 обранців, не голосували двоє.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок