Тренує собак з 13 років: історія кінологині з Рівного

Тренує собак з 13 років: історія кінологині з Рівного

У Рівному поліцейська кінологиня навчає собак
. Фото: Суспільне Рівне

Меліта Камінська тренуванням собак займається із 13 років, останні півтора року вона навчає поліцейських собак на Рівненщині. Вона зазначає, що пес — це не інструмент, а відтак потрібно вигадувати нові методики, аби тварині було цікаво працювати.

Спершу Меліта була у Товаристві сприяння охороні України, у місцевому клубі. Пізніше вступила до Кінологічної спілки України, де пройшла курси на інструктора-кінолога.

У кінологічному центрі, де зараз працює дівчина, є 28 службових собак. Їх навчають шукати вибухові речовини, зброю та наркотики, а також затримувати правопорушників.

У Рівному кінологи тренують собак шукати вибухівку
Кінологиня вчить собаку Ріка шукати вибухові речовини. Фото: Суспільне Рівне

"Вчити собаку на пошук я почала, коли йому було більше ніж рік. Відтоді ми постійно тренуємося. Це вже собака сертифікований, який пройшов курс підготовки у Житомирській академії. Отримав сертифікат за проходження курсу по вибухівці та зараз активно застосовується при замінуваннях, при обшуках", — розповіла кінологиня.

Заступник начальника кінологічного центру Михайло Рубель каже, що свої навички службові собаки неодноразово застосовували на практиці.

"Коли уповноважені знали, де вони лежать, але не могли знайти й перевернули геть все горище із соломою, попросили кінолога, бо вони не можуть самі знайти. Та я й сам думав, що не знайду. Думав, що там нічого нема. Але собака прийшла і швидко позначила. Ногою відкинули солому і побачили залпові гранати", — розповів правоохоронець.

У Рівному тренують собак шукати наркотики
Фото: Суспільне Рівне

Меліта Камінська зазначає, що головне в тренуванні собак — пам’ятати, що вона жива істота.

"Це не інструмент, який ми взяли в руки й постійно ним працюємо однаково. Кожного дня в собаки може бути інший настрій і потрібно з цим рахуватися, потрібно придумувати щось нове. Потрібно вигадувати нові методики, які будуть цікавими для собаки", — додала дівчина.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок