"Відкривали нові кав'ярні та розширювали виробництво". Стали відомі результати року програми "єРобота" на Буковині

"Відкривали нові кав'ярні та розширювали виробництво". Стали відомі результати року програми "єРобота" на Буковині

"Відкривали нові кав'ярні та розширювали виробництво". Стали відомі результати року програми "єРобота" на Буковині
. Світлина ілюстративна. Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

За рік урядової програми "єРобота" у Чернівецькій області понад 700 людей подали заявки на отримання гранту для розвитку бізнесу. Більш як 230 пройшли відбір та отримали гроші. Так змогли купити обладнання, сировину або орендувати приміщення.

Про це на пресконференції 4 липня повідомила директорка обласного центру зайнятості Любов Кожолянко.

З понад 230 людей, які подали заяву на грант, 34 людини вперше розпочали власну справу, решта — розширили бізнес. Завдяки програмі в області вдалося створити майже 500 нових робочих місць.

Найбільше грантів отримали підприємці у Чернівцях – 106 людей. Найчастіше відкривали або розширювали бізнес у сфері торгівлі та ремонту авто, переробній промисловості, а також організації харчування.

"З початком дії програми в області відкрилися нові пекарні, аптеки, кав'ярні, а також медичні й косметичні заклади. Буковинські виробники розширили швейне виробництво", – каже Кожолянко.

Як отримати грант від "єРобота"

Грант – одноразовий й видається безготівково. У червні в програмі розширили перелік цілей, на які можна витрачати гроші. Так підприємці можуть використати грант, щоб купити ліцензійне програмне забезпечення, транспорт або сировину для виробництва.

Кожолянко каже, заяву на грант подають через застосунок "Дія" разом з бізнес-планом, який потім оцінюють в Ощадбанку.

"Якщо оцінка банку буде не менша за 98 балів, тоді центр зайнятості розглядає заяву на співбесіді. Остаточне рішення про надання грошей ухвалює комісія Державного центру зайнятості", – каже директорка обласного центру.

Заяву розглядають від десяти днів до трьох місяців. Опісля людина, яка починає бізнес з нуля, має зареєструватися як ФОП та укласти договір. Якщо цього не зробити, рішення про надання гранту скасують.

Крім того, наразі є можливість скорегувати бізнес-план, якщо у ньому виявили помилки. Раніше такі заяви відхиляли.

За словами Кожолянко, подати заяву на отримання гранту можна до листопада. Наразі невідомо, чи продовжать програму на наступний рік.

Що відомо про програму ЄРобота:

Читайте Суспільне Чернівці в Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected]

На початок