Глава Єврокомісії прагне пришвидшеного вступу України та Молдови до ЄС

Глава Єврокомісії прагне пришвидшеного вступу України та Молдови до ЄС

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Києві, 9 травня 2023 рік
. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Києві, 9 травня 2023 рік. Фото: Associated Press

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що Україна та Молдова можуть вступити до Європейського Союзу протягом 4 років, щоб зменшити російський вплив у Східній та Центральній Європі. Про це пише видання The Guerdian.

У той час як іншим країнам, таким як Румунія та Болгарія, знадобилося 11 років, щоб стати членами ЄС, приєднавшись у 2007 році, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн натякнула, що майбутнє нових кандидатів на вступ вирішиться швидко.

"Подивімося на чотири роки вперед і спробуємо уявити, як виглядатиме ЄС? Чи можете ви уявити, що Європейський Союз буде без України, без Молдови, без Західних Балкан і ті частини Європи, які знаходяться під впливом Росії чи Китаю? Неможливо. Тож напрямок руху зрозумілий", – сказала вона на початку головування Іспанії в Раді ЄС у Мадриді.

Як зазначає видання, це означатиме, що решта ЄС повинна почати розмови, які випливатимуть із неминучого розширення, включаючи бюджети та реформу сільськогосподарської політики.

"Тепер ми маємо почати думати про те, як ми гарантуємо, що Європа є домом, що ці країни є частиною ЄС, і це принципові рішення, які ми повинні прийняти. Ми повинні обговорити, як буде розподілятися спільне фінансування, яке у нас є та, якої спільної політики ми дотримуємося", – сказала фон дер Ляєн, додавши, що ці питання потрібно вирішити "якнайшвидше".

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, який відвідав Київ 1 липня заявив, що Іспанія, яка головує в Раді ЄС до кінця 2023 року, підтримуватиме Україну.

"Я хотів сказати вам, що ми з вами, і ми будемо стільки, скільки буде потрібно. Я хотів сказати вам, що ми підтримуватимемо Україну незалежно від ціни", — сказав він, виступаючи у Верховній Раді України 1 липня 2023 року.

На початок