Підвищення тарифів на воду для жителів Тернополя: чому скасували рішення

Підвищення тарифів на воду для жителів Тернополя: чому скасували рішення

Підвищення тарифів на воду для жителів Тернополя: чому скасували рішення
. Фото: Суспільне (ілюстративне)

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, скасувала рішення від 29 червня 2023 року, щодо коригування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Про це Суспільному розповів начальник планово-економічного відділу комунального підприємства "Тернопільводоканал" Володимир Водовіз.

Відповідно до рішення Національної комісії з 1 липня у Тернополі мали діяти нові тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, це понад 40 гривень за куб води. Тарифи на послуги 34 водоканалів з 1 липня 2023 року мали зрости в середньому на 32%.

Військовий пенсіонер, тернополянин Олександр говорить, що проти підвищення тарифів.

"Зараз мінімальна зарплата, наскільки я знаю, 5 700 гривень. Підвищення тарифів дуже впливає людям на бюджет, а пенсіонерам, які отримують пенсію 3 тисячі, то буде взагалі дуже важко".

Тернополянка Ганна каже, не готова платити більше за воду.

"Дуже важко пенсіонерам, а ще якщо мають малу пенсію. Ті гроші, що я маю на їжу, ліки, потрібно витрачати було на підвищенні комунальні. В мене син інвалід, де він зараз знайде роботу? І ще сина треба обходити. Це дуже важко".

За словами Володимира Водовоза, збільшити тариф мали через зростання вартості електроенергії.

"Причини для перегляду тарифів виникли ще минулого року, одразу після початку війни, бо суттєво зросла електроенергія. Якщо на початку 2022 року вартість для нас становила близько 5 мільйонів, то зараз є вартість 7 грн за кіловат, а були місяці, що становила і 8 грн. І кожен місяць там різна вартість електроенергії. Це десь в середньому 20%, а електроенергія – це найбільш суттєва стаття витрат для нас і дуже серйозно впливає на наш фінансово-економічний стан".

Збільшувати тарифи планували у два етапи, каже Володимир Водовіз. Тобто, з 1 липня тернополяни мали платити за куб води 44 гривні 11 копійок, а з 1 вересня тариф мав зрости до 50 гривень 8 копійок. Про це начальник відділу розповів кореспондентам Суспільного об 11 годині. Через півтори години Національна комісія з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг скасувала своє рішення щодо підвищення тарифів на водопостачання.

На початок