"Є плани залучати цивільних": голова Державної служби спеціального зв’язку про майбутнє "Армії дронів"

"Є плани залучати цивільних": голова Державної служби спеціального зв’язку про майбутнє "Армії дронів"

"Є плани залучати цивільних": голова Державної служби спеціального зв’язку про майбутнє "Армії дронів"
. Оператори дронів в маскувальному спорядженні на полігоні у Києві, 15 червня 2023 року, фото: УНІАН

За останні кілька місяців в межах проєкту "Армія дронів" було підготовлено близько 10 тисяч операторів безпілотників. У майбутньому до навчань планують залучити не тільки військових, але й цивільних.

Про це сказав голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Щиголь в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"З нами сьогодні співпрацює 25 шкіл. І це невичерпна мета, тому що дронами, по суті, повинен вміти керувати кожен військовий. Він повинен вміти проводити розвідку, вміти знищувати ворога віддалено, не ризикуючи життям", — зазначив Щиголь.

За його словами, є плани залучати і цивільних, адже "кожен повинен вміти захистити себе та своїх близьких".

"Ми живемо в країні, де йде війна. Кожен рано чи пізно може бути в Збройних силах, і ці навички потрібні для того, щоб допомагати своєму підрозділу проводити розвідку", — сказав він.

Щиголь додав, що на сьогодні було закуплено з початку того, як стартувала "Армія дронів", близько 15 тисяч дронів.

"Наша мета — 200 тисяч дронів тільки до кінця цього року. На сьогодні цю ініціативу підтримала держава. Ми маємо близько 40 млрд грн в цьому році на закупівлю саме дронів в основному українського виробництва", — підсумував голова Державної служби спецзв'язку та захисту інформації.

Що відомо про "Армію дронів"

На початку липня 2022 року Мінцифра разом із Генштабом ЗСУ та платформою UNITED24 оголосили збір коштів на "Армію дронів". На першому етапі планували закупити 200 безпілотників.

Комплексна програма "Армія дронів" включає системну закупівлю дронів, їх ремонт та оперативну заміну, а також курс навчання пілотів, повідомили в пресслужбі Мінцифри. На сайті UNITED24 можна пожертвувати на дрон або віддати власний. Усі пожертви надходять на спеціальний рахунок Міністерства оборони в НБУ.

У перші тижні дії програми українці та іноземці пожертвували понад 510 мільйонів гривень на безпілотники для Збройних сил України через платформу UNITED24.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров показав, який мають вигляд одночасно запущені 472 БПЛА з "Армії дронів".

Також у вересні 2022 року ЗСУ отримали перші 20 ударних дронів Warmate, кошти на які українці зібрали через monobank.

На початок