Понад 100 компаній в Україні виготовляють дрони — Федоров

Понад 100 компаній в Україні виготовляють дрони — Федоров

Понад 100 компаній в Україні виготовляють дрони — Федоров
. Віце-прем'єр-міністр - Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров під час брифінгу на тему: «Армія дронів починає другий етап навчання операторів БПЛА, 15 червня 2023 року, фото: УНІАН

Порівняно з минулим роком станом на червень 2023 року виробництво безпілотників в Україні по деяких категоріях зросло в десятки, а інколи і в сотні разів. Загалом на ринку працюють понад 100 компаній, які виготовляють дрони.

Про це заявив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв’ю Radio NV.

За його словами, вже 40 українських безпілотників при цьому пройшли процедуру введення в експлуатацію та отримують державні контракти.

Міністр також зазначив, що на українському ринку наразі відбувається технологічна революція, якій передувало усунення низки обмежень. Зокрема було введено fast-track для БпЛА, скасовано ПДВ та ввізне мито на комплектуючі для дронів, спрощено допуск для експлуатації тощо.

"Фінансування збільшено, є позитивна динаміка. Але цього недостатньо, нам потрібно ще більше БпЛА. Ми зрозуміємо, що в нас достатньо безпілотників лише тоді, коли ми вийдемо на кордони 1991 року. Виробництво необхідно збільшувати та стимулювати", — додав Федоров.

Раніше, 20 червня, президент України Володимир Зеленський підписав два закони, які стимулюють виробників безпілотних літальних апаратів під час воєнного стану в Україні.

15 червня Міністерство цифрової трансформації запустило черговий етап навчання ще 10 тисяч операторів безпілотників.

Що відомо про "Армію дронів"

На початку липня 2022 року Мінцифра разом із Генштабом ЗСУ та платформою UNITED24 оголосили збір коштів на "Армію дронів". На першому етапі планували закупити 200 безпілотників.

Комплексна програма "Армія дронів" включає системну закупівлю дронів, їх ремонт та оперативну заміну, а також курс навчання пілотів, повідомили в пресслужбі Мінцифри. На сайті UNITED24 можна пожертвувати на дрон або віддати власний. Усі пожертви надходять на спеціальний рахунок Міністерства оборони в НБУ.

У перші тижні дії програми українці та іноземці пожертвували понад 510 мільйонів гривень на безпілотники для Збройних сил України через платформу UNITED24.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров показав, який мають вигляд одночасно запущені 472 БПЛА з "Армії дронів".

Також у вересні 2022 року ЗСУ отримали перші 20 ударних дронів Warmate, кошти на які українці зібрали через monobank.

На початок