На Тернопільщині волинські художники розписують столітню церкву

На Тернопільщині волинські художники розписують столітню церкву

На Тернопільщині волинські художники розписують столітню церкву
. Фото: Суспільне Тернопіль

У селі Підлісці Кременецького району двоє художників з Волині розписують 110-річну церкву Святого Преображення. На замовлення священника та за кошти парафіян розмальовують половину храму, бо частина роботи виконана іншими майстрами. Художники розповіли Суспільному про особливості розпису, співпрацю з священником та роботу над ескізами.

Ярослав Жупанюк – з Луцька, а Сергій Литвин – з Ковеля. Разом працюють понад 20 років.

Розпис церкви
Художники розписують церкву. Суспільне Тернопіль

Художники розповіли, що розмалювали більше десяти храмів на Волині, Закарпатті та Рівненщині.

"Художник виражає своє Я, малює від себе, демонструє свій творчий погляд і своє уявлення на все життя та на предмети. Іконопис відрізняється тим, що відображає слово церкви. Він свого тлумачення не повинен виказувати. Творчість тут присутня, але лише в майстерності, в декорі", – каже Ярослав Жупанюк.

Художник Ярослав Жупанюк
Ярослав Жупанюк. Фото: Суспільне Тернопіль

"Завжди ділимо цю роботу на дві частини, тобто він займається суто іконописом, я займаюся орнаменталістикою. Якщо залишається час, скажімо, потрібно доробити ікони, то я стаю і дописую ікони. Правда, не такої складності, не такого масштабу. Якщо залишаються орнаменти, то разом з Ярославом закінчуємо", – розповів Сергій Литвин.

Художник Сергій Литвин
Сергій Литвин. Фото: Суспільне Тернопіль

Ярослав розповів про етапи роботи над ескізом:

"Були білі стіни. Робиться ескіз фарбами. Потім робиться проєкти кожного орнаменту. Тобто, він в певному масштабі розробляється".

Церква Святого Преображення в селі Підлісці
Храм Святого Преображення ПЦУ. Фото: Суспільне Тернопіль

Художники розмальовують половину храму Святого Преображення, бо частина роботи виконана іншими майстрами. Починають із планування з священником: обговорюють стиль, символіку та колір ікон.

"Почали ми храм розмальовувати недавно. Хотіли повністю оновити наш храм і зробити його в сучасному стилі", – каже отець Юрій Мазорчук.

Священник ПЦУ
Отець Юрій Мазорчук. Фото: Суспільне Тернопіль

За словами священника ПЦУ, храм розписують за кошти парафіян.

"Є перша ікона із зображенням народження Господа нашого Ісуса Христа, а з другої сторони – це народження Пресвятої Богородиці та їхнє Різдво. Будуть Скрижалі Завіту, 10 Заповідей Божих, вигнання Адама із Раю. Про порядок розміщення ми консультуємося з нашим майстром. Потрібно, щоб була створена та атмосфера саме у розписі храму. Тому що це споріднено також із молитвою. Адже те, що зображено на цих іконах – це сенс життя та буття церкви, воно проводить людину до спасіння".

Читайте також

На початок