Україна здобула першу олімпійську ліцензію в сучасному п'ятиборстві на Євроіграх-2023

Україна здобула першу олімпійську ліцензію в сучасному п'ятиборстві на Євроіграх-2023

Україна здобула першу олімпійську ліцензію в сучасному п'ятиборстві на Євроіграх-2023
. Олександр Товкай. Фото: sport-koda.org

Що означає результат Олександра Товкая на турнірі.

Україна здобула олімпійську ліцензію в сучасному п'ятиборстві. На Європейських іграх-2023 у Польщі путівку виборов Олександр Товкай.

Сучасне п'ятиборство — вид спорту, що складається з чотирьох дисциплін: фехтування на шпазі, плавання вільним стилем, кінного конкуруПодолання перешкод верхи на коні. та лазер-рану, що поєднує елементи бігу та стрільби.

Олімпійські ліцензії в сучасному п'ятиборстві отримували вісім найкращих спортсменів індивідуальних турнірів Євроігор серед чоловіків та жінок. Водночас одна країна могла отримати лише одну ліцензію за підсумками турніру.

Товкай закінчив змагання з лазер-рану 12-м у підсумковому заліку. У топ-10 увійшли по три представники Франції та Великої Британії, а відтак Україні відійшла одна з ліцензій Олімпійських ігор-2024 у Парижі.

Для України це вже 11-та олімпійська ліцензія напередодні Олімпіади. Також українці відібралися до змагань у Парижі з плавання, стрільби та боксу.

Як виступив Олександр Товкай

Кваліфікацію в перший день турніру Товкай закінчив на шостому місці своєї групи. Та з показником у 1195 балів став одним з 18 спортсменів, що продовжували виступи у півфіналах.

Вже у півфіналі українець посів перше місце своєї групи з 18 учасників — на два бали випередив швейцарця Александра Далленбаха, найкращого у плаванні з 318 очками.

У фіналі Олександр був єдиним представником України та показав другий найкращий результат у фехтуванні. В останньому турнірі із лазер-рану перетнув фінішну лінію 11-м та закінчив турнір на 12-й сходинці заліку.

Сучасне п'ятиборство на Олімпіаді: що відомо

  • У Парижі розіграють два комплекти нагород у цьому виді спорту — одиночних турнірів серед чоловіків та жінок.
  • У 2021 році МОК визначив, що в Парижі сучасний пентатлон буде представлений востаннє — через скандал із фізичним насиллям проти коней на Олімпіаді в Токіо. Для відновлення в статусі олімпійської дисципліни Комітет вимагає замінити змагання з їзди верхи на іншу категорію.
  • Сучасне п'ятиборство входить до олімпійської програми з 1912 року. За часів незалежності Україна має одну медаль в цьому виді спорту — "срібло" Павла Тимощенка в чоловічому турнірі Ріо-2016.
На початок