В Україні таких спеціалістів — 12: як у Рівному лікар-електрофізіолог передає досвід місцевим

В Україні таких спеціалістів — 12: як у Рівному лікар-електрофізіолог передає досвід місцевим

Операція з усунення аритмії методом радіочастотної абляції серця
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівненській обласній клінічній лікарні провели операцію з усунення аритмії методом радіочастотної абляції серця, коли втручання відбувалось під місцевим знеболенням і через прокол у стегні, а лікарі під час процедури могли спілкуватися з пацієнтом. У Рівному не було спеціалістів, які проводять такого роду операції.

Ділився досвідом з місцевими колегами електрофізіолог Інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова Валерій Залевський. Він розповів Суспільному, у чому унікальність такого хірургічного втручання та наскільки складно навчитись його проводити. Також у медзакладі обговорили проблеми цього медичного напрямку.

Метод радіочастотної абляції серця

За словами Валерія Залевського, така операція мінімально травмує пацієнта:

"Раніше операція була дуже травматична: пацієнт розрізався, зупинялось серце, відрізалося передсердя від шлуночків, потім назад пришивалося. А згодом електрофізіологи, які готували пацієнтів, які ставили діагнози, придумали цей радіочастотний коагулятор".

Операція з усунення аритмії методом радіочастотної абляції серця
Фото: Суспільне Рівне

У минулому Валерію Залевському довелось змінити фах із кардіохірурга на електрофізіолога. Лікар пригадав, що зробив це через брак спеціалістів такого профілю.

"В Україні лише 12 електрофізіологів. Ці 12 — навчають інших, щоб передати знання. Щоб стати електрофізіологом, в усьому світі потрібно резидентуру проходити шість років кардіології та один-два роки електрофізіології", — пояснив він.

Операцію лікар провів одразу, приїхавши з Києва. За його словами, до такого графіка вже звик.

"У понеділок я зробив три операції у Броварській районній лікарні, тому що у них немає ще таких спеціалістів. Сьогодні дорогою до Рівного зробив операцію в обласній лікарні Житомира. Зараз тут п'ять операцій, у понеділок — три операції в Харкові. А вже у вівторок матиму кілька операцій у Сумах", — розповів Валерій Залевський.

Операція з усунення аритмії методом радіочастотної абляції серця
Фото: Суспільне Рівне

Один з учнів Валерія Залевського — електрофізіолог обласної лікарні Валерій Краськов.

"Ми почали активно вивчати цю методику, співпрацювати з інститутом імені Амосова, їздити до них на стажування, запрошувати їх до нас, щоб вони нам допомогли опанувати ці навички і в цьому році ми вже виконали самостійно три абляції", — зауважив він.

Статистика захворюваності на серцеві хвороби

У 2022 році, на відміну від 2021, кількість пацієнтів з інфарктом та серцевими хворобами зросла, а їх вік — зменшився, зауважила завідувачка відділення інтервенційної радіології обласної лікарні Лариса Черначук.

"У 2022 році кількість збільшилась практично на 20%. Це доволі суттєва цифра. І, на жаль, збільшилась летальність", — додала вона.

За її словами, іноді пацієнтів з інфарктом до обласної лікарні не встигають довезти, адже вони приймають хворих з усього регіону. Саме тому центри, де надаватимуть відповідну допомогу зараз облаштовують ще у Сарнах та Дубні.

Операція з усунення аритмії методом радіочастотної абляції серця
Фото: Суспільне Рівне

"Наша область має свої географічні особливості. Реперфузійних центрів, які працюють з пацієнтами з гострим інфарктом, лише два і вони знаходяться у Рівному. Тому пацієнта з інфарктом, до прикладу, із Зарічного чи Володимирецького району, необхідно транспортувати до нас. Транспортування може займати декілька годин, а для пацієнта з інфарктом міокарда кожна хвилина є дорогоцінною", — зазначила лікарка.

Покращення якості надання кардіологічних послуг

Особливості лікування хворих на серцево-судинні захворювання обговорили на конференції серед медиків області 30 червня. Зокрема, фахівці обласної лікарні поінформували колег з регіону, яким чином можна покращити якість надання кардіологічних послуг.

"Мета полягає у тому, щоб фахівці, які бачать та скеровують цих пацієнтів, розуміли, які втручання ми робимо, що ми робимо, як загалом такі хворі мають лікуватися. Тобто, який логістичний шлях має бути у пацієнта. А також як співпрацювати між різними ланками первинної допомоги та третинної, якою ми є", — сказав кардіохірург обласної лікарні Євгеній Крючков.

Конференція медиків області
Фото: Суспільне Рівне

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок