В Одесі зустріли переселенців з Херсона

В Одесі зустріли переселенців з Херсона

Ексклюзивно
В Одесі зустріли переселенців з Херсона
. Переселенці з Херсонщини. Фото: Суспільне Одеса

В Одесу приїхав автобус із 52 переселенцями з Херсона. Дехто з них евакуйовувався зі своїми домашніми улюбленцями. Переселенців зустрічали волонтери та психолог.

Автобусом евакуювали 52 людей, серед них були й діти. Також люди забирали із собою і домашніх улюбленців. Переселенка з Херсона Марія привезла із собою собаку Локі.

"Локі пережив поїздку більш-менш нормально, тільки йому було дуже спекотно, через те, що це така порода", — пояснила Марія.

Переселенці з Херсона в Одесі
Переселенка Марія разом із Локі. Фото: Суспільне Одеса

Переселенець з котом
Переселененць разом із котом. Фото: Суспільне Одеса

"Дві таблетки валеріани й в автобусі поїхали. Все в порядку. У Новій Каховці я вже півтора року не бачив житла. У Херсоні також житло залишилося. Родина вже півтора року у Польщі. Так що, "весело", — поділився переселенець з Херсона Віктор.

Зустрічали переселенців волонтери, які пояснили де можна отримати гуманітарну, матеріальну допомогу, а також юридичні та психологічні послуги. На місці працювала психологиня ГУ ДСНС в Одеській області Анастасія Лисевич. Вона пояснила, що людям важливо надати підтримку.

"Дуже важливо насправді щоб люди, які пережили якісь стресові, кризові події відчули, що вони не покинути, що насправді є тут люди, які їх можуть підтримати, що вони можуть на нас розраховувати", — пояснила Анастасія.

Психологиня ДСНС в Одеській області
Психологиня ГУ ДСНС в Одеській області Анастасія Лисевич. Фото: Суспільне Одеса

"Сьогодні у нас в автобусі їхали батьки з п'ятьма дітьми. Тому що бахкає кожного дня, кожної ночі, можна сказати кожної хвилини. Це дуже правильно звертатися до психологів, тому що я вважаю, що всі українці перебувають у стані ПТСР, потребують цієї допомоги. Але хтось розуміє і звертається, хтось не розуміє і не звертається", — розповіла переселенка з Херсона Ольга Фурман.

Також переселенці мають змогу отримати одноразову матеріальну допомогу. Наразі її 38 людей, серед яких діти та люди з інвалідністю. Гроші видають готівкою.

"Звичайна людина, яка евакуюється, отримує дві тисячі гривень. Діти до 18 років три тисячі та люди з інвалідністю також отримують три тисячі гривень. Вони подають документи, прописують це, що вони хочуть евакуюватися з Херсона в адміністрацію Херсона", — пояснила операторка "Укрпошти" Олена.

Переселенці з Херсона в Одесі
Переселенці заповнюють документи. Фото: Суспільне Одеса

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок